Η Μεταρρύθμιση Σήμερα
Κατηγορία : Διάφοροι αρθογράφοι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-09-05 17:30:00
0 0

Από το πρώτο Μνημόνιο το 2010 ως την Νέα Συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, έχει συντελεστεί ένας βομβαρδισμός προτάσεων, ρεπορτάζ, αναφορών, δημοσιευμάτων για τις μεταρρυθμίσεις.

Η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία για την καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας συνολικά, είναι απλουστευμένα το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι περισσότερες αναφορές, από πολιτικούς, επιστήμονες, πολίτες, μκο, ξένες εφημερίδες, εκπροσώπους της ΕΕ, κλπ.

Όμως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή, διότι και οι κατευθύνσεις των Μνημονίων αλλά και η εγχώρια πολιτική ατζέντα κατά βάση αντιλαμβάνονται τις μεταρρυθμίσεις υπό δυο διαφορετικά πρίσματα. Από τη μία η κατεύθυνση της απλής συνταγής των ιδιωτικοποιήσεων για λιγότερο κράτος και κρατική παρέμβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και από την άλλη η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων προς την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και την ήπια παρέμβαση στην οικονομία.

Κοινό σημείο και των δύο κατευθύνσεων η απροθυμία και ενδεχομένως η ανεπάρκεια ουσιαστικής και μετρήσιμης παρέμβασης, με αποτέλεσμα για την πρώτη κατεύθυνση οι οριζόντιες μειώσεις δαπανών και οι άνευ όρων ιδιωτικοποιήσεις και για την άλλη οι άνευ στοχοθεσίας παροχές και παρεμβάσεις στην λειτουργία της αγοράς.

Εν μέσω της δεκαετίας που διανύουμε και με προορισμό το 2020 η κατάσταση αν και είναι κρίσιμη και ενδεχομένως απογοητευτική, παραμένει και αναστρέψιμη και ελπιδοφόρα, αρκεί να εφαρμοστεί στην πράξη με μεθοδικότητα μια συντεταγμένη προσπάθεια.
Η προσπάθεια αυτή οφείλει να είναι προς την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους στα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, και θεσμοθέτησης πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού και ανάπτυξης των δυνατοτήτων όλων των πολιτών και ιδίως των νεότερων. Αναφορικά με τις κατευθύνσεις αλλαγών λειτουργίας του κράτους υπάρχουν καλές πρακτικές από την Επιτροπή Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ και από τις καλές πρακτικές στη Δημόσια Διοίκηση από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς. Ως προς την οικονομία, κρίνεται αναγκαία η θέσμιση δομών αδιάβλητων και με την θέσπιση φόρων επί των κερδών και της απόδοσης μιας επένδυσης και με την κατάργηση των διοικητικών και άλλων βαρών από πλευράς κράτους.

Σε όλο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χρειάζεται πέραν από την ξεκάθαρη αποτύπωση μετρήσιμων στόχων, η συνεχής παρακολούθηση της εφαρμογής και μια πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Βουλής με ισχυρή πλειοψηφία. Διότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό το 2015, αλλά σίγουρα χρειάζεται να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο χρήσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, της υιοθέτησης καλών πρακτικών από άλλες προηγμένες χώρες, και πάνω από όλα ισχυρή βούληση για την εφαρμογή τους.

Η δεκαετία μοιάζει χαμένη ιδίως για τους νέους, όμως η έναρξη ενός προγράμματος που θα επιφέρει αλλαγές από την πρώτη χρονιά στη λειτουργία και του κράτους και της οικονομίας, μπορεί άμεσα να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Η εφαρμογή του ξεπερνά το ψευδεπίγραφο δίπολο, τεχνοκράτες – πολιτικοί, αλλά έγκειται στην λειτουργική και μεθοδική συνεργασίας της πολιτικής κατεύθυνσης και των εργαλείων – ανθρώπων για την υλοποίηση.

Η Συμφωνία της 12ης Ιουλίου επιτρέπει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και δίνει το περιθώριο για την επίτευξη ουσιαστικών και υγιών μεταρρυθμίσεων βασισμένων στην επιστημονική τεκμηρίωση του κοινωνικού κράτου δικαίου. Η εφαρμογή τους είναι το ζητούμενο και οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αυτό έχουν ως πραγματικό ερώτημα. Ο Τσίπρας λαμβάνει ακόμη την αποδοχή της κοινωνίας και έχει τη δυνατότητα ριζικών αλλαγών στη χώρα.
Στην ερώτηση αν μπορεί η Ελλάδα να πετύχει, η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
Ναι, είναι στο χέρι μας !

Τασιόπουλος Σταύρος, Νομικός, LLM Public Law,
Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by