Τι είναι και τι δεν είναι τα Ανοικτά Λαϊκά Πανεπιστήμια;
Κατηγορία : Διάφοροι αρθογράφοι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-07-15 02:10:00
0 0

Του Θεόδωρου Κουτρούκη, Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν διαδοθεί με ταχείς ρυθμούς τα Ανοικτά Λαϊκά Πανεπιστήμια (ΑΛΠ), εκπαιδευτικοί οργανισμοί που κατά κανόνα απευθύνονται σε ενήλικες με προσδοκία να αποκτήσουν πρόσβαση σε άτυπες δράσεις δια βίου μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης. Οι δραστηριότητες αυτές διοργανώνονται από Δήμους, Συλλόγους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες αλλά και ιδιωτικές εταιρίες και βασίζονται στην πρόσκληση πανεπιστημιακών καθηγητών αλλά και ορισμένων ειδικών επιστημόνων κι ερευνητών που παρέχουν διαλέξεις στα θέματα της ειδίκευσης τους. Η παρακολούθησή των προγραμμάτων σπουδών δεν έχει συγκεκριμένες εκπαιδευτικές απαιτήσεις και οι διαλέξεις είναι εκλαϊκευμένες και υιοθετούν τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Στόχος των ΑΛΠ δεν είναι η παροχή αναγνωρισμένης εκπαίδευσης ή κατάρτισης αλλά η ένταξη και δικτύωση  των σπουδαστών σε ένα περιβάλλον μάθησης.

Ωστόσο, μερικοί διαχωρισμοί είναι αναγκαίοι:

- Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση ανάμεσα στα ΑΛΠ και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ή το Ανοικτό Πανεπιοτήμιο Κύπρου που προσφέρούν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τα ΑΛΠ, τα δύο τελευταία ιδρύματα είναι ΑΕΙ -αναγνωρισμένα από το κράτος και την Ε.Ε.- ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρέχούν αναγνωρισμένες σπουδές και διαθέτούν ακαδημαϊκή και ερευνητική δομή υψηλού επιπέδου.

- Τα ΑΛΠ χορηγούν μόνο μια απλή βεβαίωση συμμετοχής, δε διαθέτούν κανενός είδους πιστοποίηση των τίτλων σπουδών, ούτε συστήματα εσωτερικής και ιδίως εξωτερικής αξιολόγησης, όπως τα ΑΕΙ/ ΤΕΙ ή και άλλοι φορείς που παρέχούν επαγγελματική κατάρτιση όπως τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

- Οι «απόφοιτοι» των ΑΛΠ δεν αποκτούν καμία δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε ανώτερο επίπεδο (π.χ. μεταπτυχιακά) σε αντίθεση με τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ που συνήθως αποκτούν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

- Στα Πανεπιστήμια διδάσκουν κατ’ αποκλειστικότητα πανεπιστημιακοί ή πάντως κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων, σε αντίθεση με τα ΑΛΠ, στα οποία η επιλογή των διδασκόντων δεν ευθυγραμμίζεται κατ΄ ανάγκη με ακαδημαϊκά κριτήρια και μπορεί να διδάσκει οποιοσδήποτε ειδικός ή μη, ανάλογα με τις προδιαγραφές που θέτούν οι οργανωτές.

- Η διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ ασκείται επίσης από πανεπιστημιακούς υψηλών βαθμίδων κάτι που καθόλου αυτονόητο δεν είναι στα ΑΛΠ.

Κοντολογίς, τα ΑΛΠ είναι ενδιαφέροντες οργανισμοί που προσφέρουν χρήσιμες και ωφέλιμες δραστηριότητες δια βίου εκπαίδευσης στη χώρα μας, ωστόσο απέχουν πολύ από το να συγκριθούν με τα αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και την προσφορά των τελευταίων στην κοινωνία, την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την έρευνα. Αυτό είναι και το βαρύνον κριτήριο που πρέπει να συνυπολογίσει κάθε πολίτης όταν επιλέγει να συμμετέχει στην μία ή την άλλη μορφή παροχής εκπαίδευσης.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by