«Το μεγάλο μας ΛΑΘΟΣ»
Κατηγορία : Δήμος Καρακώστας / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-01-08 22:00:00
0 0

Τι θυμήθηκα πάλι Χριστουγεννιάτικα !!! Τα χρόνια μου τα παιδικά . Τα σχέδια για τα κάλαντα και τις αναμενόμενες εισπράξεις . Τα γλυκά της μητέρας και της γιαγιάς μου . Το γουρουνάκι μας που θα θυσιαζόταν για πάρτη μας και πόσα λουκάνικα θα έβγαζε . Τη θεία από την Αθήνα και τα δώρα που κουβαλούσε …. Αλλά η σκέψη μου έφερε κι άλλα ……..Γεννήθηκα, όπως σχεδόν οι περισσότεροι συνομήλικοί μου, σε μια κοινωνία με χαμηλό σχετικά βιοτικό επίπεδο, που ακόμη προσπαθούσε να επουλώσει τα βαθειά τραύματα της κατοχής, του εμφυλίου, της μετανάστευσης. Ήταν μια εποχή όπου η αίσθηση της κατάστασης πολιορκίας ήταν πανταχού παρούσα. Το θυμάμαι σαν όνειρο, αλλά οι φόβοι των ενήλικων της εποχής που ήμουν παιδί, ήταν βαθείς και – όπως συνειδητοποίησα αργότερα μεγαλώνοντας- όχι αδικαιολόγητοι.


Και είχαν κάθε λόγο να είναι έτσι. Οι μεγαλύτεροι είχαν ζήσει την πείνα, ίσως την βίαιη απώλεια κάποιων οικείων τους, τον πολιτικό διχασμό που οδηγούσε στη φυλακή ή την εξορία και τις κοινωνικές και οικονομικές διαιρέσεις που τους στοίβαζαν στα τρένα για την ξενιτειά.


Οι σχετικά νεώτεροι ήξεραν ότι η όποια πορεία προσπαθούσαν να χαράξουν στην ζωή τους επρόκειτο να περάσει υποχρεωτικά από την κρισάρα ενός δαιδαλώδους πελατειακού συστήματος, το οποίο απαιτούσε συγκεκριμένα πιστοποιητικά φρονημάτων. Κι αυτό ίσχυε και για το επίσημο πολιτικό καθεστώς και για την εκκλησία αλλά ακόμη και για την, εκτός νόμου τότε, Αριστερά. Αυτά στη πορεία άλλαξαν καθώς η κατάσταση εξομαλύνθηκε, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε, με αποτέλεσμα να αμβλυνθούν δραστικά και τα κοινωνικά χάσματα.

 

Ακόμη και τα πιστοποιητικά των πολιτικών φρονημάτων, τα οποία είχαν ξαναβαφτιστεί ως συμμετοχή στις κλαδικές και άλλες οργανώσεις των κομμάτων, έπαψαν να αποτελούν συνειδησιακά ταμπού, αφού το προαπαιτούμενο δεν ήταν πλέον το να ανήκεις σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Απλά αρκούσε το να δηλώνεις έστω ότι ανήκεις κάπου. Η εποχή της ευμάρειας, η οποία κράτησε τρεις ολόκληρες δεκαετίες -μια γενιά- φάνηκε να σβήνει από τη συλλογική μνήμη το φόβο, να κατευνάζει τα πάθη και να εξημερώνει τα ένστικτα.

 

Αυτή είναι η γενιά στην οποία μεγάλωσα. Μια γενιά που δεν χρησιμοποίησε το ένστικτό της για να επιβιώσει αλλά για να ευημερήσει. Μια γενιά που δεν ένιωσε ποτέ στην εφιαλτική σκιά της στέρησης των βασικών αγαθών της τροφής, της στέγης, της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης και, πάνω απ´ όλα, της ίδιας της ζωής. Μια γενιά που πίστευε και πιστεύει ακόμη ότι ο πήχης μπαίνει μόνο προς τα πάνω, ενώ και ο αριθμός των προσπαθειών για την υπέρβασή του είναι απεριόριστος. Αυτή είναι, όμως, και το μεγάλο της λάθος .

 

Μέρα με τη μέρα, σαν φαντάσματα που προβάλλουν από την ομίχλη της λήθης, οι φόβοι του ξεχασμένου παρελθόντος επιστρέφουν γιγαντωμένοι και σκοτεινοί, λες και αποζητούν να πάρουν την εκδίκησή τους από τη γενιά που τους χλεύασε. Επιστρέφουν και κουβαλάνε στη ράχη τους όλα εκείνα τα άγρια ένστικτα που οι προηγούμενες γενιές πίστευαν ότι είχαν ξορκίσει δια παντός, έχοντας μάλιστα καταβάλει βαρύτατα τιμήματα, από την απώλεια της ίδιας τους της ζωής μέχρι τη στέρηση της δικής τους ευημερίας. Μπροστά σε αυτόν τον εφιάλτη, ο οποίος κάθε μέρα που περνάει μετουσιώνεται σε αδυσώπητη πραγματικότητα, η μεγάλη πρόκληση της γενιάς της ευημερίας είναι να καταφέρει να δώσει την πραγματική μάχη.

 

Όχι εκείνη της διατήρησης των όποιων υλικών κεκτημένων της, αλλά της αποφυγής του να επιστρέψει στον κοινωνικό και πολιτικό μεσαίωνα που τόσο ακριβά πλήρωσαν οι γενιές των πατεράδων και των παππούδων της.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by