Η Ελλάδα αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις
Κατηγορία : Κωνσταντίνος Γεννάδης / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-04-08 12:00:00
0 0

Πριν από 195 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου του 1821, οι υποδουλωμένοι τότε Έλληνες κήρυξαν την Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κινούμενοι από την διακαή επιθυμία για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, και εμπνεόμενοι από της ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, τέθηκαν αντιμέτωποι με έναν εχθρό που υπερείχε αριθμητικά και στρατιωτικά, και κατόρθωσαν, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, να επικρατήσουν.

Με τον τρόπο αυτό, έθεσαν τις βάσεις για την δημιουργία του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους, και ταυτόχρονα κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η επιτυχής έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αποτέλεσε ουσιαστικά την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία σταδιακά απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της, περιοριζόμενη τελικά στα γεωγραφικά όρια της Τουρκικής Δημοκρατίας όπως υφίστανται σήμερα.

Ο αγώνας, η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός των Ελλήνων του 1821 δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, και έχει καταγραφεί στην ελληνική, την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια ιστοριογραφία. Οι πρόγονοί μας κατόρθωσαν να γράψουν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής μας ιστορίας, και μας παρείχαν όλα τα εφόδια να οικοδομήσουμε από την αρχή ένα σύγχρονο ασφαλές, ανεξάρτητο και δημοκρατικό ελληνικό κράτος.

Το ερώτημα σήμερα, δυο αιώνες αργότερα, είναι σε ποιο βαθμό εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες αξιοποιήσαμε αυτούς τους αγώνες, και πως πρέπει να πορευθούμε στο μέλλον.

Η πατρίδα μας βαδίζει στον 21ο αιώνα, σε ένα ολοένα μεταλλασσόμενο και πολυσύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις.

Ως προς το εσωτερικό της χώρας, τα τελευταία έξη χρόνια η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη, η ανεργία ιδιαίτερα στους νέους είναι σε σταθερά υψηλά επίπεδα, υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους πολίτες, και μια απαξίωση του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Η χώρα μας πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με ευέλικτη και λειτουργική δημόσια διοίκηση, με διακριτούς ρόλους της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, να ενστερνιστεί πλήρως και να εφαρμόσει τις αρχές της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων πολιτών.

Να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας που μαστίζει κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Η άποψή μου είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις στο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, που θα καλλιεργήσει και κλίμα εμπιστοσύνης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή με τις συνακόλουθες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός που προσλαμβάνει χαρακτήρα διεθνούς τρομοκρατίας, το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι σχέσεις των μελών της με τους θεσμούς αυτής αλλά και μεταξύ τους, είναι μερικά μόνο από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Από τα ανωτέρω είναι προφανές, ότι οι προκλήσεις με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπη η χώρα μας, είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του 1821, αλλά δεν παύουν να είναι και αυτές σημαντικές, υπαρξιακές.

Είναι βέβαιο ότι μόνο με ενότητα και ομοψυχία όλων των Ελλήνων, όπως και στο παρελθόν, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές, και να σταθούμε αντάξιοι της ιστορικής περίστασης και των ένδοξων προγόνων μας.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by