Κύπρος : Δεν ξεχνώ !!
Κατηγορία : Κωνσταντίνος Γεννάδης / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-11-25 23:00:00
0 0

Του Κωνσταντίνου Γεννάδη


Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, και τα γεγονότα που ακολούθησαν αυτή – η πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και η έλευση της Μεταπολίτευσης το 1974 - φέρνουν συνειρμικά στο μυαλό μας μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με εκείνα τα γεγονότα: την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή για 40 χρόνια (1974-2014) του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η μοναδική συμπαγής εστία Ελληνισμού με διαρκή, αδιάλειπτη και μακραίωνη παρουσία εκτός της Ελλαδικής Επικράτειας, μετά το 1950 εντοπίζεται στην Κύπρο. Τρείς δεκαετίες νωρίτερα, είχε συντελεστεί η Μικρασιατική Καταστροφή (1922), που είχε ως αποτέλεσμα τον βίαιο ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός ανέκαθεν επιθυμούσε την Ένωση με την «Μητέρα Ελλάδα». Και η αλήθεια είναι ότι, πριν το 1974, δόθηκαν ευκαιρίες, οι οποίες έχουν καταγραφεί ιστορικά, για την υλοποίηση αυτής της Ένωσης. Η έλλειψη όμως σχεδιασμού και διορατικότητας εκ μέρους της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, είχε ως αποτέλεσμα οι ευκαιρίες αυτές να μείνουν αναξιοποίητες.


Και σαν να μην έφτανε αυτό η Τουρκία, επικαλούμενη τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου (1959-1960) και εκμεταλλευόμενη την αφορμή που δόθηκε με το πραξικόπημα σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τον Ιούλιο του 1974, εισέβαλλε στο νησί λίγες μέρες μετά και σε δυο φάσεις  (Ιούλιος 1974 – Αττίλας Ι, και Αύγουστος 1974 – Αττίλας ΙΙ), επέβαλλε την de facto διχοτόμηση της Κύπρου.


Χρέος της Ελληνικής Πολιτείας είναι να μην ξεχνά (και εμείς ως πολίτες να μην ξεχνάμε) τις τεράστιες ευθύνες που μας βαρύνουν για εκείνη την περίοδο (καθώς η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ευθύνεται κυρίως για αυτή την εξέλιξη), και να παρέχουμε στους Κυπρίους, το μοναδικό Κράτος στην υφήλιο που είναι της ίδιας εθνικότητας με εμάς, κάθε δυνατή στήριξη σε πολιτικό, διπλωματικό, και στρατιωτικό επίπεδο.


Είναι ένα χρέος απέναντι στην Κύπρο, στους εαυτούς μας και στην Ιστορία του Ελληνισμού.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by