Το πολιτικό μέλλον της χώρας βρίσκεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας
Κατηγορία : Κωνσταντίνος Γεννάδης / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-09-17 10:00:00
0 0

Σε άρθρο μου με τίτλο «Η ανάγκη για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις» που είχε δημοσιευτεί στις 11/02/2015 στην στήλη Απόψεις των δικτυακών τόπων www.peristerinews.gr και www.westnews.gr, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, είχα εκφράσει την πεποίθησή μου ότι οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους υποδείκνυαν την ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε επίπεδο εξουσίας, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τις μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος.

 

Το γεγονός αυτό εκφράστηκε και με την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (καθώς ήταν αδύνατος ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ).

 

Στο διάστημα των μηνών που μεσολάβησαν μέχρι τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας υπήρξαν καταιγιστικές, και οδήγησαν στην παραίτηση της συγκυβερνήσεως, στο διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την προκήρυξη εθνικών εκλογών με ημέρα διεξαγωγής αυτών την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015.

 

Οι εκλογές σίγουρα αποτελούν γιορτή της Δημοκρατίας, και αυθεντικό τρόπο έκφρασης της λαϊκής βούλησης, το γεγονός όμως ότι γίνονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ μηνών από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές (25/01/2015 – 20/09/2015) είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

 

Βεβαίως η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν μονόδρομος με βάση τις πολιτικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, καθώς μετά την ψήφιση του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπήρξαν σημαντικές απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του βασικού κυβερνητικού εταίρου (του ΣΥΡΙΖΑ), που οδήγησαν στην πράξη στην απώλεια της δεδηλωμένης.

 

Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι την ημέρα που γραφόταν το παρόν άρθρο, συγκλίνουν σε ένα βασικό συμπέρασμα, ότι είναι σχεδόν αδύνατος ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης από ένα από τα δυο πρώτα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία).

 

Συνεπώς θα προκύψει η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από δυο ή και περισσότερα κόμματα, ανάλογα με τους συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων την επομένη των εκλογών.

 

Σε κάθε περίπτωση οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, και θεωρώ ότι κανένα κόμμα δεν θα επιδιώξει να οδηγηθεί η χώρα σε  επαναληπτικές εκλογές, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και με κίνδυνο πλήρους απαξίωσης από τους πολίτες του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

 

Η αδυναμία συνεργασίας και έλλειψη συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων από την σύσταση του νεοελληνικού κράτους, αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες παθογένειες της πολιτικής ζωής της χώρας. Το μικροπολιτικό συμφέρον και το κομματικό όφελος αξιολογούνταν ως σημαντικότερα από το εθνικό συμφέρον.

 

Δεν δόθηκε η δυνατότητα στην πατρίδα μας να «αναπνεύσει», ακόμα και σε ειρηνικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της.

 

Μας παρουσιάζεται άλλη μια χρυσή ευκαιρία με τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν ότι μας πλήγωσε και μας δίχασε, να κοιτάξουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας με τους οποίους διαφωνούμε πολιτικά, και να διεξάγουμε ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για το καλό της πατρίδας.

 

Η ζωή μας δεν έχει και δεν πρέπει να έχει ιδεολογικούς και πολιτικούς «χρωματισμούς». Αντίθετα, η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πολιτικές ιδεολογίες μπορούν να δρουν συμπληρωματικά, με αποκλειστικό γνώμονα και στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας ως Ελλήνων πολιτών.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by