Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό: Καθαρισμός του πάρκου Τρίτση
Κατηγορία : Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-05-31 16:00:00
0 0

Καθαρισμός του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» πραγματοποιείται την Κυριακή 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και τους «Φίλους του Πάρκου».  Σημείο συνάντησης των συνεργείων του Δήμου και των εθελοντών είναι το συντριβάνι δίπλα στη λίμνη, στις 9 το πρωί.

 

Η πρωτοβουλία καθαρισμού του Πάρκου στέλνει και το μήνυμα ότι το Πάρκο κινδυνεύει λόγω της μη χρηματοδότησης ακόμη και των στοιχειωδών αναγκών για τη συντήρηση του από την Πολιτεία. Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κινητοποιείται για να υπερασπιστεί τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου, την περιβαλλοντική φυσιογνωμία του και την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων. Λέμε όχι στους καταπατητές και στον κατακερματισμό του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης». Το Πάρκο ανήκει στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, Δεν χρειάζεται «ιδιοκτήτες» αλλά προστασία.

 

Σε συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων – Καματερού κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα για το Πάρκο.

 

« Το συνολικό πρόβλημα συντήρησης και λειτουργίας του Πάρκου μπορεί να λυθεί μόνο εφόσον η Πολιτεία αναλάβει όπως υποχρεούται να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του Πάρκου και επίσης αναλάβει τα παλιά χρέη του Φορέα Διαχείρισης. Αυτή ήταν πάντα η θέση της Αυτοδιοίκησης και ακόμη πιο ξεκάθαρα η θέση του δικού μας Δήμου.  Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης στον ΑΣΔΑ χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση είναι μεγάλο και πλέον απειλεί την ύπαρξη του Πάρκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε η μισθοδοσία των μόλις 3 εργαζόμενων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάη του 2015 και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Μόνη λύση είναι η άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας για τη συντήρηση του Πάρκου σε έναν κρατικά χρηματοδοτούμενο Φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν οι Δήμοι, ο ΑΣΔΑ, η Περιφέρεια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Για να οργανωθεί σωστά η διαχείριση και συντήρηση του Πάρκου από αυτό τον Φορέα, απαιτείται η εκπόνηση μιας ρεαλιστικής μελέτης βιωσιμότητας του Πάρκου. Με απόλυτη δέσμευση για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου, του ενιαίου χαρακτήρα της έκτασης, της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων, των περιβαλλοντικών σκοπών του Πάρκου.

 

Τα πλέον επείγοντα προβλήματα σήμερα είναι:


1) Το νερό που μειώνεται επικίνδυνα στις λίμνες του Πάρκου επειδή η γεώτρηση που τις τροφοδοτούσε εξαντλείται. Ο Δήμος μας έχει ενημερώσει εδώ και καιρό σε σχετική σύσκεψη του ΑΣΔΑ για το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στην  διευθέτηση της Εσχατιάς που απομονώνει το ρέμα από τον υδροφόρο ορίζοντα.  Επίσης, είναι κατεστραμμένη η εγκατάσταση για την ανακύκλωση του νερού στην κάτω λίμνη. Προφανώς χωρίς νερό το Πάρκο θα καταστραφεί μαζί με όλους τους πολύτιμους βιότοπους του. Μια λύση που μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα είναι η ύδρευση του Πάρκου από το γήπεδο του Καματερού, έργο κόστους περίπου 1,5 εκ. Ευρώ.

 

2) Εξίσου επείγουσες  είναι και οι εργασίες αντιπυρρικής προστασίας στο Πάρκο και κυρίως ο καθαρισμός του από ξερά χόρτα και κλαδιά. Ο Δήμος μας υλοποιεί κάθε χρόνο αντίστοιχο πρόγραμμα καθαρισμού σε μεγάλο αριθμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εντός των διοικητικών ορίων του, αλλά δεν μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα και στο Πάρκο γιατί τυπικά δεν έχει την αρμοδιότητα. Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, την αρμοδιότητα αυτή έχει ο Δήμος Ιλίου, ο οποίος εισπράττει τα ανταποδοτικά από το Πάρκο ή ο ΑΣΔΑ που έχει τη διαχείριση του. Ζητάμε λοιπόν από τον όμορο Δήμο Ιλίου ή τον ΑΣΔΑ την άμεση ανάθεση σχετικής εργολαβίας για να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιάς στο Πάρκο κατά τους θερινούς μήνες.

 

3) Υπάρχουν σοβαρά κενά  στην περίφραξη, στη φύλαξη  και στον φωτισμό του Πάρκου. Οι υποσταθμοί ρεύματος και οι καλωδιώσεις είναι λεηλατημένα. Με πρωτοβουλία του Δήμου μας εκτελέστηκαν εργασίες επισκευών στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο πάνω τμήμα του Πάρκου. Πρέπει να εκτελεστούν οι απαιτούμενες εργασίες για την αποκατάσταση του φωτισμού, να διασφαλιστεί η ασφάλεια του χώρου και να τοποθετηθεί φύλαξη στο Πάρκο.

 

4) Η καθαριότητα στο Πάρκο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο όμορος Δήμος Ιλίου εισπράττει ανταποδοτικά τέλη τόσο από χώρους αναψυχής που λειτουργούν σήμερα στο Πάρκο όσο και από μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο τμήμα του παλιού Πάρκου που αποδόθηκε στους κληρονόμους Σερπιέρη. Τα ανταποδοτικά αυτά πρέπει να αξιοποιούνται για ανάγκες καθαριότητας και άλλες του χώρου του Πάρκου.

 

5) Σημαντικό θέμα αποτελεί η αξιοποίηση των κτιρίων και του χώρου του Ιδρύματος Δια Βίου Μάθησης σε τμήμα του Πάρκου. Ζητούμενο είναι η λειτουργική ενοποίηση του με τον υπόλοιπο χώρο και στη συνέχεια η επισκευή και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Έτσι θα περιφρουρηθεί το Πάρκο από τον κατακερματισμό και θα προκύψει μια πηγή πιθανή πηγή εσόδων για τη συντήρηση του.

 

6) Οι κενοί σήμερα χώροι αναψυχής που είναι διαμορφωμένοι στο Πάρκο έχουν σοβαρές ζημιές και αποτελούν πια εστίες μόλυνσης , ακόμη και φωλιές τρωκτικών.  Πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού τους, και να δοθούν για εκμετάλλευση σε δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και συμβατές με τη φυσιογνωμία και τον δημόσιο και ανοιχτό στους κατοίκους χαρακτήρα του Πάρκου. Να εξασφαλιστεί η ομαλή είσπραξη των εσόδων από την εκμετάλλευση τα οποία θα πηγαίνουν στην συντήρηση του Πάρκου.

 

Κάθε μέρα που περνάει οι καταστροφές αυξάνονται και η κατάσταση χειροτερεύει. Ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο να δράσει χωρίς καθυστέρηση γιατί αλλιώς θα φέρει την ευθύνη για την οριστική απώλεια του μεγαλύτερου πόλου πρασίνου και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Αθήνα. Υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα του Πάρκου απέναντι σε κάθε απόπειρα κατακερματισμού και καταπάτησης του και εκφράζουμε την αντίθεση μας με τις διεκδικήσεις που εγείρει σ’ αυτό ο  Δήμος Ιλίου. Ζητάμε την πλήρη οριοθέτηση του Πάρκου.

 

Το Νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί να αναφέρει για τη χρηματοδότηση του Πάρκου.

 

Το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο και διαπαραταξιακή επιτροπή να  πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Υπουργείο για να συζητηθούν όλα τα επείγοντα προβλήματα.».

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by