6881 οι Δικαιούχοι της Δυτικής Αθήνας για το Επισιτιστικό Πρόγραμμα
Κατηγορία : Α.Σ.Δ.Α. / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-10-27 16:15:00
0 0

Του Σταύρου Τασιόπουλου

 

Η Κοινωνική Σύμπραξη Επισιτιστικής Βοήθειας Δυτικής Αθήνας (ΔΙΑ.Σ.Ε.Β.Δ.Α.), με επικεφαλής εταίρο (Δικαιούχο) τον «Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ)», πρόκειται να υλοποιήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

 

Ύστερα από την κατάθεση των Αιτήσεων, πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εργασίας. Οι δικαιούχοι πρόκειται να λάβουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε συμμετέχοντος στο πρόγραμμα Δήμου.

 

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία όπως προκύπτουν από την Ανακοίνωση του Υπουργείου και δημοσιεύονται από τον ΑΣΔΑ.

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ                              8465                               ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ           6881

 

Δήμος Αιγάλεω                   959                                                   782

Δήμος Ιλίου                     1518                                                  1245

Δήμος Χαϊδαρίου                434                                                    353

Δήμος Αγίας Βαρβάρας      1227                                                   1041

Δήμος Περιστερίου            1515                                                   1180

Δήμος Αγίων Αναργύρων    1177                                                    921

Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας     1168                                                    851

 

 

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, έχουμε για πρώτη φορά μια καταγεγραμμένη – αλλά όχι πλήρως –  εικόνα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας (ακραίας ή σε κίνδυνο) στη Δυτική Αθήνα. Όπως αυτή προκύπτει από τις αιτήσεις που έγιναν και από την έγκρισή τους, παρατηρούμε πως οι αιτούντες ανήλθαν στους 8465, αριθμός εξαιρετικά μικρός, λαμβάνοντας υπόψιν τις μετρήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με τους πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας.

 

Όμως υπάρχουν δύο διευκρινιστικοί παράμετροι, α) ο αριθμός των δικαιούχων που πρόκειται να καλυφθούν από το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένος και κυμαίνεται περί τις 6000 – παρατηρείται μικρή αύξηση στους 6881 δικαιούχους

β) η ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων να πραγματοποιήσουν την αίτηση καθώς και τα κριτήρια που τέθηκαν από το πρόγραμμα ως προϋποθέσεις ένταξης.

 

Ως προς την πρώτη παράμετρο, πράγματι τα ποσά που βρίσκονται προς διάθεση είναι περιορισμένα και συγκεκριμένα, όπως προκύπτουν και από την Υπουργική Απόφαση Κατανομής Ποσών, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 2205/13.10.2015.  Από το συνολικό ποσό των 135.000.000 ευρώ για όλη τη χώρα, στην Δυτική Αθήνα κατανέμονται 3.585.000 για τα έτη 2015-2016. Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη κατανομή χρημάτων στην Περιφέρεια Αττικής μετά τον Κεντρικό Τομέα και το Δήμο της Αθήνας.

 

Ως προς τη δεύτερη παράμετρο, κρίσιμο στοιχείο του προγράμματος αποτελούν οι γενικές προϋποθέσεις για την κατανομή ενός πολίτη ως δικαιούχου, όπου κάποιες εξ αυτών ίσως είναι ιδιαίτερα απαιτητικές αναφορικά με την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας, μιας και από μόνη της δεν αποτελεί κριτήριο ευμάρειας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα ενημέρωσης των δυνητικών δικαιούχων ώστε εν τέλει να πραγματοποιήσουν την αίτηση. Ο αριθμός συνολικά 8465 αιτήσεων εν συγκρίσει με τα ποσοστά φτώχειας στη Δυτική Αθήνα, μοιάζει σχετικά μικρός, όμως αποτελεί την πιο ουσιαστική καταγραφή έπειτα από πέντε χρόνια εντός των Μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας.

 

Το κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας και προστασίας των πιο αδύναμων μοιάζει να αποκτά μια στέρεα βάση στη Δυτική Αθήνα, πέρα από τις δομές αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τις διανομές προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Το πρόγραμμα διανομής επισιτιστικής βοήθειας και η λειτουργία του από την Κοινωνική Σύμπραξη με τον Συντονισμό του ΑΣΔΑ, προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός δικτύου παρακολούθησης των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών για την κάλυψη και της σίτισης και των βασικών υλικών αγαθών.

 

Η πορεία της υλοποίησης από τον κάθε Δήμο και την κάθε Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών είναι το νευραλγικό κομμάτι όλου του προγράμματος σε συνδυασμό με την εκταμίευση κάθε φορά των σχετικών ποσών από την Κεντρική Κυβέρνηση, ώστε με διαφάνεια και συγκρότηση να λάβουν οι δικαιούχοι, τη βοήθεια που δικαιούνται.

 

Σε αυτή τη διαδικασία, η παρακολούθηση και ο συγχρονισμός μεταξύ των Δήμων με τον συντονισμό του ΑΣΔΑ, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν καθώς και στην δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και γνώσης για την βελτίωση του προγράμματος και την υλοποίηση σχετικών δράσεων στο μέλλον.

 

Εν κατακλείδι το πρόγραμμα αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, όμως κινείται στην κατεύθυνση της άμεσης προστασίας των πιο αδύναμων πολιτών και ταυτόχρονα θέτει την Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους στην πρώτη γραμμή υλοποίησης των δράσεων και των προγραμμάτων αλληλεγγύης.

 

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα "ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ".

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2018 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by