ΚΕΔΕ: Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα
Κατηγορία : Κ.Ε.Δ.Ε. / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-04-27 19:55:00
0 0

Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τη νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, τη Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Επίσης ζητεί να διασαφηνιστεί άμεσα και ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στη σημερινή του νέα πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση η οποία ήταν διευρυμένη με τη συμμετοχή προέδρων Περιφερειακών Ενώσεων και άλλων δημάρχων, έγινε αποτίμηση της συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το περασμένο Σάββατο.

Καθώς και της σχετική συζήτησης που διεξήχθη στην αρμόδια επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής επί της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα το ΔΣ της ΚΕΔΕ, στην απόφασή του, δηλώνει τη στήριξή του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ «και συνεκτιμώντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει άμεσος οικονομικός κίνδυνος για τη χώρα» αναμένει «άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό, όπως μεταξύ άλλων:

- η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου,
- η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις,
- η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων,
- να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν,
- να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες,
- να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Θεωρεί « θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Σημειώνει ότι εάν εντός της εβδομάδας δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασιστεί, στο Συνέδριο (7-10 Μαίου), η τελική στάση.

Επίσης το ΔΣ της ΚΕΔΕ « αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό» και επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούνται απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των δήμων.

Ακόμη καλεί την κυβέρνηση να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού «τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ανάφερε ότι στις συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό , όσο και στις εξηγήσεις που έδωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θα εξαιρούνται από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου οι πόροι των ανταποδοτικών.

Επίσης η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την τυχόν εξαίρεση και των πόρων από κληροδοτήματα, τα διαθέσιμα που είναι κατατεθειμένα σε Συνεταιριστικές Τράπεζες, τη χρηματοδότηση των έργων που είναι σ ΄εξέλιξη ή έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους, καθώς και στην κάλυψη τυχόν απωλειών σε προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλότερο επιτόκιο.

Όπως είπε ο κ. Πατούλης «ναι μεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι διαβεβαιώσεις και τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, χρειάζεται να γίνουν όμως και νόμος».

Επανέλαβε ότι η Αυτοδιοίκηση, όπως έπραξε όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσει και τώρα να συμβάλλει αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια της χώρας αλλά είναι αντίθετη σε κάθε ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με το αυτοδιοίκητο του θεσμού της.

Τόσο ο κ. Πατούλης όσο και οι άλλοι από τους ομιλητές, που ήσαν παρόντες στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισαν το ιδιαίτερο εποικοδομητικό κλίμα που επικράτησε στην πλέον της μιάμιση ώρας σύσκεψης που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Έγινε, είπαν, σε βάθος συζήτηση και ενημέρωση για όλα τα αυτοδιοικητικά θέματα. Ο πρωθυπουργός, τόνισαν, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις του επ΄αυτών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε ότι «αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη χώρα αλλά αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι και να εξηγήσουμε στους πολίτες πως ακριβώς θα συμβεί αυτό».

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον για την τοπική αυτοδιοίκηση να δείξει αλληλεγγύη, τόνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις, καθώς τα κενά και η ασάφεια που υπάρχουν στην ΠΝΠ, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

«Ζητώ, από την κυβέρνηση, σαφείς διευκρινίσεις προκειμένου να εξηγήσω και εγώ με τη σειρά μου στους πολίτες της Αθήνας τι πρόκειται να συμβεί, και, έως σήμερα, αυτές τις διευκρινίσεις εγώ και οι υπόλοιποι δήμαρχοι δεν τις έχουμε», είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, επανέλαβε την κατηγορηματική του αντίθεση, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση αποδεχθεί το αίτημα των δήμων να εξαιρεθούν συγκεκριμένοι πόροι (ανταποδοτικά κ.α ), τα διαθέσιμα που θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα ξεπερνούν τελικά τα 200 εκατ. ευρώ.

Και σημείωσε ότι αν τόσο μεγάλη είναι η οικονομική στενότητα, τότε αντί να γίνει αυτό, ας μην δίνονταν στους ΟΤΑ οι κρατικές επιχορηγήσεις για όσο χρονικό διάστημα θα υπήρχε το πρόβλημα.

Τέλος , ανέφερε ότι η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος , αποτελούσε αίτημα των δανειστών μας από το 2012.

Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, κάλεσε όλη την Αυτοδιοίκηση να συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση και τις κόκκινες γραμμές, που έχει χαράξει, στη μάχη που δίνει με τους θεσμούς.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΚΕΔΕ αλλά και στις διευκρινήσεις που δόθηκαν εγγράφως από την Τράπεζα Ελλάδος σε όποιες απορίες ή ενστάσεις διατυπώθηκαν.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μπίρμπας κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να δείξει έμπρακτα την καλή της διάθεση, όπως είπε, στην εθνική προσπάθεια.

Από τη «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο επικεφαλής της και δήμαρχος, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, υπογράμμισε κι εκείνος το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στη μακρά συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό αλλά και τη βούληση που εξέφρασε για στήριξη της Αυτοδιοίκησης.

Τόνισε επίσης ότι οι Δήμοι οφείλουν να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. Επίσης διάβασε το χθεσινό κύριο άρθρο εβδομαδιαίας εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται επικριτικά στην Αυτοδιοίκηση και στους δημάρχους.

Μετά από παρέμβαση άλλων δημάρχων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έδωσε εντολή στη νομική της υπηρεσία να εξετάσει το περιεχόμενο του επίμαχου άρθρου.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

Όπως είπε ενώ από την αρχή του έτους δεν έχουν αποδοθεί στους δήμους 300 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ με την ΠΝΠ μεταφέρει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και δίδει 500 εκατ. ευρώ για την επισκευή πέντε παλαιών αεροσκαφών. Κάλεσε δε τους δήμους να μην υλοποιήσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by