ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ: Αντισυνταγματική η ΠΝΠ
Κατηγορία : Κ.Ε.Δ.Ε. / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-04-23 23:45:00
0 0

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους εκθέσει τον σχεδιασμό πίσω από τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσαν πως θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ. Πατούλης και Αγοραστός, εκφράζοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την αντίθεσή τους με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, στάθηκαν στην "αντισυνταγματικότητα" της Πράξης, θεωρώντας πως παραβιάζει το αυτοδιοίκητο και ελαχιστοποιεί τη θεσμική ισχύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξέφρασαν την ανησυχία τους, πως η τοποθέτηση των χρημάτων τους στην ΤτΕ προκειμένου να επενδυθούν σε ρέπος, δεν διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρήση των πόρων αυτών, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών, οφειλών σε προμηθευτές και εκκρεμουσών εργασιών.

"Δημιουργείται μία ανώμαλη παρακαταθήκη" δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός. "Η βιασύνη δημιούργησε έναν πανικό, που έχει γεμίσει τις Περιφέρειές μας από αιτήματα και τηλεφωνήματα "τι θα γίνει με το έργο του σχολείου, του δρόμου, το ηλεκτρικό, τον βρεφονηπιακό σταθμό, τον ταξιτζή, τον μεταφορέα των μαθητών;". Θα τελειώσουν τα έργα του ΕΣΠΑ μέσα στην προθεσμία, στο τέλος του 2015; Αναλαμβάνετε την έγκαιρη χρηματοδότηση και την εξέλιξή τους; Οι νομικές μας υπηρεσίες, λένε πως δεν είμαστε καλυμμένοι. Αν υπάρξει παύση ροής των έργων, θα γίνει πυρηνική έκρηξη!" ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ.

Αντίθετος με την ΠΝΠ εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος των πρυτάνεων, Βασίλης Διγαλάκης ζητώντας να εξαιρεθούν οι πόροι των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των πανεπιστημίων από τη ρύθμιση, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους, για τους οποίους ισχύει απαγόρευση επένδυσής τους καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Δίνοντας εξηγήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός στην ΤτΕ, "είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός, όμοιος, αν όχι ίδιος με τους άλλους. Η ιδιαιτερότητά του είναι, πως το κράτος μπορεί να κάνει χρήση αυτών των χρημάτων".

"Βάζετε 5 εκ. ευρώ σε μια ιδιωτική τράπεζα. Ξέρετε πού τα επενδύει, αν τα κάνει συνάλλαγμα, αν τα επενδύσει σε ξένα ομόλογα ή ομόλογα του Δημοσίου; Όταν πάτε σε μια τράπεζα, θέλετε τα χρήματά σας. Αυτό γίνεται και σ' αυτόν τον λογαριασμό, με μια διαδικασία που έχουμε διευκρινίσει" ανέφερε ο κος Μάρδας.

Λεπτομέρειες για τη διαχείριση του λογαριασμού, έδωσε ο Μ. Μιχαλόπουλος, στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος: Τα ρέπος ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση, και οι δήμοι ή οι περιφέρειες, σε περίπτωση που έχουν ανάγκη να τραβήξουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, μπορούν να ζητήσουν την εκταμίευση του ποσού μετά από μία περίπου εβδομάδα. Εάν οι ανάγκες υπερεπείγουν, η ΤτΕ υποχρεούται να καταβάλλει το 10% άμεσα. "Ένας προγραμματισμός που θα καθορίζει τις ανάγκες του κάθε ΟΤΑ κάθε μήνα, νομίζω πως είναι μία λύση για να παίρνουμε τα χρήματα στην ώρα τους και οι προγραμματισμένες απολήψεις να καλύπτονται" ανέφερε ο κος Μιχαλόπουλος.

Για προθεσμιακούς λογαριασμούς που θα χρειαστεί να "σπάσουν" προκειμένου να μεταφερθούν οι πόροι στην ΤτΕ, ο κος Μάρδας δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει ήδη νόμο, με τον οποίον η χρηματική αυτή ζημία θα αναλαμβάνεται από το κράτος.

Ειδικά για τα ΕΛΚΕ των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο κος Μάρδας απάντησε λέγοντας πως τα σχετικά κεφάλαια θα εξαιρεθούν από την επένδυση σε ρέπος - πέραν αυτού ωστόσο, καμία νομική δέσμευση δεν υπάρχει στο να κατατεθούν στην ΤτΕ. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε πως το υπουργείο μπορεί να συζητήσει το ζήτημα ειδικά των λογαριασμών αυτών.

Κατά τα άλλα, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έλλειψαν οι πολιτικές αιχμές.

"Μας χαρακτήρισαν κάποιοι ως δημάρχους περιορισμένης ευθύνης. Απαντάμε πως περιορισμένης ευθύνης δεν είναι οι δήμαρχοι, αλλά κάποιοι που παρατείνουν στο διηνεκές τη διαπραγμάτευση και απειλούν με την έξοδο της χώρας" ανέφερε ο Γ. Πατούλης. Αμφισβητώντας δε, την περιγραφή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θέλησε να δώσει ο Ν. Βούτσης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κος Πατούλης δήλωσε πως "θα δώσουμε τα πάντα - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε ελαστικοποίηση των θεσμών μέσω κινδυνολογίας".

"Μπορώ κι εγώ να κινδυνολογήσω: Αν με έναν τόσο απλοϊκό τρόπο, μέσω μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να πάρει τα διαθέσιμα των ΟΤΑ, γιατί να μην έρθει μετά η ΤτΕ να πει και για τον πολίτη πως "ό,τι διαθέσιμο έχει, δεν θα το χάσει - κι αν θελήσει διευκρινίσεις ας έρθει να με ρωτήσει"" ανέφερε ο κος Πατούλης.

"Τελειώστε με τη διαπραγμάτευση. Ή μέσα ή έξω. Εντός εκτός και επί τα αυτά, δεν γίνεται" δήλωσε από πλευράς του και ο Κ. Αγοραστός.

Αντίθετα, την επί της ουσίας συμφωνία τους με την Πράξη, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της (προσκείμενης προς το ΣΥΡΙΖΑ) διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετήσει τα χρήματά τους στην ΤτΕ, θεωρώντας το προσφερόμενο επιτόκιο του 2,6% ως συμφέρον.

"Το 70% των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρακρατήθηκε από εκείνος που σήμερα εμφανίζονται ως υποστηρικτές της Αυτοδιοίκησης" ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σπύρος Τζόκας. "Όσοι επιχειρούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, που βλέπει να δίνεται μετά από χρόνια, μια ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας για το λαό μας απ' την ελληνική κυβέρνηση" ανέφερε και η αντιπεριφερειάρχης, Ερμιόνη Κυπριανίδου.

* Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση. Η συζήτησή της στην Ολομέλεια, θα πραγματοποιηθεί αύριο.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by