ΠΕΔΑ: Συμπεράσματα της ημερίδας για τη διαχείριση απορριμμάτων
Κατηγορία : Π.Ε.Δ.Α. / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2017-06-01 09:35:00
0 0

Με πολύτιμα συμπεράσματα για την επίτευξη  της μεγάλης προσπάθειας Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Αττική ολοκληρώθηκε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ), την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Αναπληρωτής Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος, η Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, ο Σταύρος Ιατρού Μέλος της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αλλά και οι Πρόεδροι της ΠΕΔΑ και της ΕΝ.Δ.Α, Νίκος Σαράντης και Παύλος Καμάρας αντιστοίχως, ανέπτυξαν τους προβληματισμούς, τις δράσεις, τις αγωνίες και εν κατακλείδι το πλαίσιο αυτό το οποίο θα οδηγήσει σε μια επιτυχή έκβαση το εγχείρημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

 Οι τελικές τοποθετήσεις συνοψίζονται σε έξι βασικούς άξονες. Τα τελικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

Όλες οι πλευρές αξιολόγησαν ως εξαιρετικά θετική την έναρξη, εκ νέου, του διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Ενός διαλόγου που οδηγεί σε αποτελεσματικές λύσεις.

Η Αυτοδιοίκηση χαιρέτισε τις ανακοινώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου για την χρηματοδότηση των Δήμων με τρία προγράμματα που αφορούν δράσεις διαχείρισης των απορριμμάτων. Το 1Ο πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο 150 εκατ. και τα άλλα δύο μικρότερα των 10 εκατ. έκαστο.

Αποτέλεσε κοινή παραδοχή η επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα ο ΠΕΣΔΑ εντός της επόμενης διετίας, χωρίς να υπάρξουν χρονοτριβές και περαιτέρω παρατάσεις της υφιστάμενης λειτουργίας. Είναι ξεκάθαρη η βούληση όλων να μην παραταθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η ενημέρωση σε πρώτο επίπεδο για τον σχεδιασμό των εργοστασίων διαχείρισης υπό τον ΕΔΣΝΑ. Ωστόσο υπάρχει η ανάγκη να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ο εν λόγω σχεδιασμός και να αναπτυχθεί με σαφήνεια σε λεπτομερή βάση.

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από την πλευρά των Δήμων να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους τα πράσινα σημεία και τις υποδομές όπως επίσης δεν δύνανται να επωμισθούν τα πρόσθετα βάρη από τη διακίνηση των απορριμμάτων. Επιπροσθέτως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επιβαρύνουν τους πολίτες περαιτέρω με τυχόν πρόσθετα βάρη μέσω των δημοτικών τελών.

Με τη διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων, τα αρμόδια υπουργεία, η περιφέρεια και οι δήμοι προχωρούν με αποτελεσματικές συνέργειες όπου απαιτείται, με λύσεις και θεσμικές παρεμβάσεις, για να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Στόχος όλων να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος της Αττικής με ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by