Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Χαϊδαρίου
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2019-11-18 17:00:00
0 0

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Χαϊδαρίου, ευελπιστώντας σε μια σανίδα σωτηρίας που θα τον βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση που έχει χαρακτηριστικά κινούμενης άμμου.

 

Η οικονομική κατάσταση του δήμου χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη από αρμόδια στελέχη του, καθώς οι ανελαστικές δαπάνες (με κυριότερη τη μισθοδοσία του προσωπικού) είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του, υπολείπονται κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) που παίρνει, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών που διαθέτει η δημοτική αρχή.

 

Τα νούμερα που παρουσίασαν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι αμείλικτα: ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει σήμερα αποθεματικά ύψους 1,3 εκατ. ευρώ (περιγράφονται ως τα χαμηλότερα αποθεματικά ανά τους ΟΤΑ της χώρας), ενώ απαιτούνται 1,5 εκατ. για τη μισθοδοσία δύο μηνών. Για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 υπολείπονται 400.000 ευρώ. Και αυτό ενώ έχει αφεθεί εκτός προϋπολογισμού σειρά προτάσεων διευθύνσεων του δήμου για παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες συνολικού ύψους 850.000 ευρώ.

 

Τα παραπάνω δείχνουν έναν δήμο πολύ κοντά στην κήρυξη στάσης πληρωμών, ξεκινώντας από τους δημοτικούς υπαλλήλους και μάλιστα από τον επόμενο μήνα.

 

Η δημοτική αρχή ευελπιστεί σε μια κυβερνητική παρέμβαση που θα τη σώσει από το αδιέξοδο, έχοντας ξεκινήσει τακτικές επαφές με αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομικών), διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, έκτακτη χρηματοδότηση, αναχρηματοδότηση δανείων και περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τους.

 

Ομως παράλληλα εξετάζει πρόσθετες επιλογές, που χωρίς αμφιβολία μοιάζουν τρομακτικές για τους δημοτικούς υπαλλήλους.

 

Σε πρώτο βαθμό, ο δήμος προτίθεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα: μείωση μισθολογικού κόστους και είσπραξη οφειλών από ιδιώτες.

 

Το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς κάθε διεκδίκηση εργαζομένων (δίκαιες αναμφίβολα διεκδικήσεις) είχε θετική για τους ίδιους εξέλιξη: θεσμοθετήθηκαν το λεγόμενο επίδομα 176 ευρώ και 13ος-14ος μισθός και απέκτησαν μόνιμες σχέσεις εργασίας επιπλέον 80 εργαζόμενοι.

 

Ενδεχόμενο λουκέτου

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης μισθολογικού κόστους παραπέμπει σε μείωση προσωπικού.

 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο λουκέτου στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Χαϊδαρίου, περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες στο οργανόγραμμα του δήμου.

 

Σύμφωνα με δημοτικά στελέχη, το συγκεκριμένο λουκέτο θα εξυπηρετούσε το σχέδιο του δήμου να μειώσει το μισθολογικό κόστος μόνο εάν μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου – αίτημα για αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση έχει τεθεί στην κυβέρνηση.

 

Οι ανείσπρακτες οφειλές στον Δήμο Χαϊδαρίου από ιδιώτες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ.

 

Αναζητώντας τις οφειλές, ο δήμος μάλλον θα είναι αμείλικτος απέναντι σε μεγαλοοφειλέτες, αν κρίνουμε από την περίπτωση που περιγράφηκε: ιδιώτης που χρωστούσε 650.000 ευρώ παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα τελευταία στιγμή πριν παραγραφούν οι οφειλές του.

 

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν μπορούν να βγάλουν άμεσα τον δήμο από το οικονομικό αδιέξοδο. Χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν στήριξη από την κυβέρνηση και ανταπόκριση στα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

 

«Υφίσταται πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Εχουμε ξεκινήσει μια τιτάνια και πολυμέτωπη προσπάθεια ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση. Στους πολίτες του Χαϊδαρίου αξίζει ένας δήμος που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους αλλά και να δημιουργεί τις συνθήκες για την αναπτυξιακή προοπτική συνολικά της πόλης. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις», δηλώνει ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός.

 

Στις μέχρι σήμερα συναντήσεις του με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ίδιος έχει εντοπίσει καλές διαθέσεις από τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Αρκούν, όμως, οι διαθέσεις;

 

Διεκδικήσεις ακινήτων

 

Δημόσια ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια διεκδικεί παράλληλα ο Δήμος Χαϊδαρίου, θέλοντας να τα θέσει προς αξιοποίηση και να ενισχύσει τα έσοδά του.

 

Σε αναμονή εξελίξεων βρίσκεται η δημοτική αρχή για την παραχώρηση ακινήτου έκτασης 66 στρεμμάτων που βρίσκεται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

 

Πιο επιτακτικό είναι το αίτημα του δήμου να παραχωρηθεί στον ίδιο και τους κατοίκους του Χαϊδαρίου η έκταση της προβλήτας 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, έκταση «πολύτιμη για την αναβάθμιση του Χαϊδαρίου αλλά και για την πρόσβαση της πόλης στο φυσικό και ιστορικό της επίνειο, την Ακτή Σκαραμαγκά», όπως αναφέρει πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

 

Στο σημείο λειτουργεί δομή φιλοξενίας προσφύγων και στο παρελθόν είχε συμφωνηθεί η παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο Χαϊδαρίου με τη λήξη της λειτουργίας της δομής.

 

Η δημοτική αρχή ζητά να του δοθεί το συντομότερο η ιδιοκτησία της έκτασης, ασχέτως της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας προσφύγων, στους οποίους δηλώνει ότι στέκεται αλληλέγγυα, ζητάει όμως την αποσυμφόρηση της δομής για να αποφευχθούν φαινόμενα υπερπληθυσμού και γκετοποίησης.

 

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, φιλοξενούνται σήμερα 2.700 πρόσφυγες ενώ η δομή μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 ανθρώπους.

 

Ο δήμος, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ζητάει «να ενισχυθούν άμεσα από την κεντρική εξουσία οι λειτουργίες της πόλης και του δήμου οι οποίες επιβαρύνονται από τη χωροθέτηση του Κέντρου στον Σκαραμαγκά (ασφάλεια, συγκοινωνία, υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου)» και «να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο σε όλη τη χώρα η διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων».

 

Πηγή: «Εφ.Συν.»

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by