Χαϊδάρι: Εργασίες για την προστασία των πολύτιμων τοιχογραφιών
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2020-06-25 11:00:00
0 0

Άμεσα μέτρα προστασίας των τοιχογραφιών του Νικολάου Γύζη με θέμα τις 4 Εποχές έλαβε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από κατεπείγον αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου.

 

Οι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφίες του Ν. Γύζη, που βρίσκονται στο ομώνυμο κτίριο κοντά στο Παλατάκι,  αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια κίνδυνο σοβαρής φθοράς λόγω της υγρασίας που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του νεοκλασικού κτιρίου.

 

Ο Δήμος Χαϊδαρίου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατέστρωσε με μεγάλη ταχύτητα και υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης για την συντήρηση των τοιχογραφιών και συνολικά του νεοκλασικού κτιρίου, μαζί με τον όμορο Πύργο Παλατάκι. Η πρόταση του Δήμου έχει μεταφερθεί προς  έγκριση στο νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

 

Λόγω όμως της διαρκούς επιδείνωσης του προβλήματος της υγρασίας στο νεοκλασικό κτίριο «Ν. Γύζης»,  ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός στις 6 Μαϊου έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο ΥΠΠΟ ζητώντας την διενέργεια αυτοψίας στο κτίριο και την λήψη μέτρων προστασίας των τοιχογραφιών.

 

Μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, συνεργείο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ έλαβε άμεσα σωστικά μέτρα προστασίας των τοιχογραφιών. Στο τμήμα της οροφογραφίας που παρουσιάζει αποκόλληση από το υπόστρωμα, τοποθετήθηκε σταθερό μεταλλικό ικρίωμα και κατάλληλη προστασία.

 

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ευχαριστεί την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού για την άμεση ανταπόκριση της.

 

Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του Χαϊδαρίου αποτελεί  κορυφαία προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή, που με συγκεκριμένες προτάσεις και πλήρεις μελέτες,  διεκδικεί και θα διασφαλίσει  κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.

 

xaidari_ktirio-gyzi-2.jpg

 

xaidari_ktirio-gyzi-3.jpg

 

xaidari_ktirio-gyzi-4.jpg

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by