Χαϊδάρι: Χρειάζεται ένα βήμα εμπρός
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-07-11 14:00:00
0 0

Γράφει ο Γιώργος Αργυρόπουλος


Χαϊδάρι, μία από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Στο άκουσμα της λέξης «Χαϊδάρι», φίλοι από άλλες περιοχές μου λένε «Ωραία πόλη, έχω πάει σε διάφορα σημεία και μου άρεσε πολύ». Ωραία λόγια που μας δείχνουν πράγματα για το πώς μας βλέπουν δημότες άλλων περιοχών.

 

Άλλωστε κι εμείς οι Χαϊδαριώτες θα πούμε την καλή κουβέντα μας για άλλες,  όμορφες γειτονιές των αθηναϊκών προαστίων. Ξέρουμε όμως ότι θα μπορούσαμε να είμαστε και καλύτερα, πολύ καλύτερα. Από τα απλά (καθαριότητα) μέχρι τα σύνθετα (δράσεις, συγχρηματοδοτούμενα projects και αναβαθμίσεις με ευρωπαϊκά κονδύλια, συνεργασίες για ευρύτερες δραστηριότητες που θα θέτουν σε πρώτο πλάνο και την ιστορικότητα του Χαϊδαρίου κλπ.).  Μπορούν να γίνουν αυτά; Ναι μπορούν. Τι χρειάζεται; Θέληση για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης.

 

Σήμερα, είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις «τρέχουν» με φρενήρεις ρυθμούς.Η υποβάθμιση της Δυτικής  Αθήνας είναι γεγονός. Δεν το αρνείται κανείς αυτό. Όμως η δυτική πλευρά της Αττικής πρέπει να μείνει πίσω βλέποντας επιτεύγματα άλλων δήμων της Νότιας και της Βόρειας Αττικής; Αλλά και εντός των δυτικών προαστίων υπάρχουν διαφορές. Ο Δήμος Περιστερίου έχει καταφέρει με μια μέθεξη λόγων και υλοποίησης δράσεων να φέρει κοντά του το δημότη συμμετέχοντας ο τελευταίος σε πολλές και συνεχείς δραστηριότητες που διοργανώνει η δημοτική αρχή.

 

Εδώ ο αντίλογος αναφέρει: "με χορούς και events θα λύσει ο πολίτης τα προβλήματά του;" Όχι προφανώς, αλλά υπάρχει κεντρικό πρόβλημα εθνικού χαρακτήρα που μπορεί να λύσει ένας δήμος; Μόνο να πιέσει μπορεί και αυτό με έξυπνες και ολοκληρωμένες προτάσεις και ό,τι καταφέρει.

 

Θαύματα δε γίνονται, διάθεση και καινοτόμες ιδέες μπορούν να υπάρξουν! Έχουμε ένα Παλατάκι, μια Μονή Δαφνίου, ένα Δάσος Χαϊδαρίου που άλλοι δήμοι δεν έχουν. Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι υλοποιούν δράσεις αλλά είναι τοπικού χαρακτήρα. Ως Χαϊδάρι δεν μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις με συμμετοχή όλων των παραπάνω συλλόγων;

 

Καθαριότητα και περιβάλλον. Κι εδώ το Χαϊδάρι έχει μεγάλα προβλήματα - ανεπίλυτα για δεκαετίες σύμφωνα με πολλούς. Δυσωδία πέριξ των κάδων, σκουπίδια σε πλατείες, κακομεταχείριση και ζημιές σε δημόσια περιουσία –παγκάκια, λάμπες κλπ. Επιπλέον, κυκλοφοριακό σε παράκρουση.

 

Η οδός Καραϊσκάκη γεμάτη με πλήθος αυτοκινήτων και παράνομα παρκαρίσματα. Πολλοί δημότες δε συμμορφώνονται με τίποτα, ας τους συμμορφώσει ο δήμος και όπου είναι αναγκαίο να επεμβαίνει η τροχαία. Ο πεζός κάνει slalom για να μπορέσει να περπατήσει στον πεζόδρομο σε σημεία που «έξυπνοι» συμπολίτες μας αφήνουν το αυτοκίνητό τους. Δεν πρέπει να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα;

 

Μελέτες περιβαλλοντικές, επιχειρησιακές σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ινστιτούτα για τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη της πόλης μπορούν να υπάρξουν. Συνεργασίες επίσης με μεγάλα τουριστικά γραφεία της Αθήνας για επίσκεψη ομάδων τουριστών σε ιστορικά σημεία της πόλης μπορούν να τονώσουν την τοπική αγορά και οι δημότες να χαρούμε για την παρουσία της πόλης μας στο χρόνο και την προσέλκυση ξένων επισκεπτών που θέλουν να μάθουν για το Χαϊδάρι.

 

Τέλος, ακόμα και συνεδριακός πόλος είναι εφικτός. Σε ειδικούς χώρους, δημοτικούς και μη, είναι δυνατό με την κατάλληλη προετοιμασία να διοργανωθούν ημερίδες, συνέδρια, συζητήσεις για ζητήματα κοινωνικής και πολιτικής οικονομίας, περιβαλλοντικής ανάπτυξης, τεχνολογίας και καινοτομίας, marketing, συλλογικής συμμετοχής και διαχείρισης, συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνίας των πολιτών κλπ.

 

Θέλουμε να κάνουμε το βήμα εμπρός; Στο χέρι μας και στη δημιουργική μας έκφραση είναι η λύση. Ας την επιδιώξουμε!

 

*Ο Γιώργος Αργυρόπουλος είναι Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών και ενεργός κάτοικος του Χαϊδαρίου.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by