Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-10-07 12:00:00
0 0

Προς την δημιουργία τριών ισχυρών τραπεζικών Ομίλων κινείται η εγχώρια τραπεζική αγορά, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στην περίπτωση που η προαιρετική δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση της Eurobank ολοκληρωθεί με επιτυχία δημιουργείται μακράν ο ισχυρότερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα και μια υπολογίσιμη δύναμη ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ενεργητικό του νέου Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (διατηρείται η επωνυμία της) θα ξεπεράσει τα 177 δις.ευρώ, οι χορηγήσεις τα 109 δις.ευρώ και οι καταθέσεις θα ξεπεράσουν τα 89 δις.ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων της στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 925 καταστήματα, ενώ στο εξωτερικό θα προσεγγίσει τα 1.850. Οι εργαζόμενοι του νέου Ομίλου θα φθάσουν του 53.000 περίπου από τους οποίους οι 18.000 στην Ελλάδα. Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των ?ετοχών της Eurobank, οι νυν ?έτοχοι της Εθνικής Τράπεζας και οι νυν ?έτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο ?ετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Στην δεύτερη θέση θα βρεθεί ο Όμιλος της Alpha Bank, στην περίπτωση βέβαια που ολοκληρωθούν-όπως όλα δείχνουν- με επιτυχία οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Gredit Agricole, για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας. Το ενεργητικό του νέου Ομίλου της Alpha Bank θα ξεπεράσει τα 79 δις.ευρώ, οι χορηγήσεις τα 62 δις.ευρώ και οι καταθέσεις τα 39 δισ.ευρώ, με δίκτυο 750 καταστημάτων περίπου.

Στην τρίτη θέση στην κατάταξη των ισχυρών τραπεζικών ομίλων ακολουθεί ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, που μόλις πρόσφατα ενσωμάτωσε την Αγροτική Τράπεζα (το «υγιές» τμήμα της) με συνολικό ενεργητικό 74 δις.ευρώ, χορηγήσεις 44 δις.ευρώ, καταθέσεις 35 δις.ευρώ και δίκτυο 780 περίπου καταστημάτων στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Societe Generale για την απόκτηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Geniki Bank, που διαθέτει δίκτυο 104 καταστημάτων.

Όπως όμως όλα δείχνουν η δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα συνεχιστεί, με τις νέες εξελίξεις να τοποθετούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις εξελίξεις γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και την ιδιωτικοποίηση του. Το ΤΤ διαθέτει ισχυρό δίκτυο καταστημάτων που προσεγγίζει τα 150 σε όλη την χώρα και μεγάλη πελατειακή βάση, ιδιαίτερα όσον αφορά πελάτες που διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς. Δημοσιεύματα ήδη αναφέρονται στο ενδεχόμενο το ΤΤ να γίνεται «στόχος» από το νέο όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, καθώς κατέχει ήδη το 12 % περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ (μετοχές του ΤΤ έχουν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank).

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by