Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2018-08-20 12:00:00
0 0

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, χτυπήθηκαν ανηλεώς τα μνημονιακά χρόνια.

 

Βασικό τους πρόβλημα η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης.

 

Συνολικά έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 240.000 επιχειρήσεις, αφήνοντας άνεργους περίπου 924.000 πολίτες.

 

Ο τομέας των κατασκευών υπέστη σημαντική συρρίκνωση.

 

Ο Χρήστος Λούσης ασχολείται με τις υαλοκατασκευές. Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα. Ο ίδιος υπολογίζει ότι η κρίση του έχει κοστίσει περίπου 1.5 εκατ. ευρώ.

 

«Βρέθηκα στην δυσάρεστη θέση, έχοντας 26 άτομα προσωπικό, να μείνουν το 2012 τέσσερα. Αντιλαμβάνεστε ότι εκείνη την στιγμή το γεγονός πως δεν αυτοκτόνησα, όχι μονό εγώ κι άλλοι πολλοί, που το έκαναν ήταν γιατί κάτι μας κράτησε. Μάλλον τα παιδιά μας», λέει ο Χρήστος Λούσης.

 

Παρά τις δυσκολίες επιχείρησε να καινοτομήσει, ωστόσο, τα νέα προϊόντα δεν μπορούσαν να απορροφηθούν από την αγορά στην Ελλάδα και οι τράπεζες είχαν κλείσει τη στρόφιγγα αποκλείοντας και την επιλογή των εξαγωγών.

 

«Ακόμη δεν στέκομαι στα πόδια μου. Απλώς οριακά επιβιώνω γιατί έχω δύο παιδιά κι είμαι υποχρεωμένος με κάποιον τρόπο να τα συντηρήσω», αναφέρει ο ίδιος.

 

Υπήρξαν όμως και επιχειρήσεις που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση.

 

Η επιχείρηση του Νίκου Κουρή συνδυάζει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων με την γαστρονομία.

 

Ξεκίνησε από το διαδίκτυο και το 2016 άνοιξε το πρώτο κατάστημα.

 

«Βιώνουμε την δυσκολία, που υπάρχει με όλο το ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο της χώρας. Από την άλλη βιώνουμε και τα υπέρ της κρίσης, που είναι το χαμηλό μισθολογικό κόστος. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε από το κράτος κινήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας για να υπάρχει εισόδημα στα νοικοκυριά και να μπορέσει αυτό να κυκλοφορήσει στην αγορά. Είναι πολύ σημαντικό οι τράπεζες να επανενεργοποιηθούν ενεργητικά στα χρηματοδοτικά κανάλια. Σίγουρα υπάρχουν πλέον σοβαρές επιχειρηματικές προσπάθειες για να στηρίξει το κράτος και το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει ο Νίκος Κουρής.

 

Έχει ήδη ανοίξει ένα κατάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και η φιλοδοξία είναι μέσα στο 2019 να ανοίξουν ακόμα δύο.

 

Πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών στη χώρα ήταν και είναι η σταθερότητα, που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για επενδύσεις.

 

«Απλοποίηση διαδικασιών, μείωση γραφειοκρατίας, μετάλλαξη του φορολογικού συστήματος και βεβαίως να προχωρήσει ταχύτερα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε να δώσουμε το θετικό στίγμα, που περιμένει ο δυνητικός ξένος επενδυτής για να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα. Εάν δεν πρυτανεύσει μία λογική σύνεσης, συναίνεσης και συνεργασίας, πολύ φοβούμαι ότι θα κάνουμε ένα βήμα εμπρός ως χώρα κι αμέσως μετά τρία βήματα πίσω», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

 

Πηγή: euronews.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2019 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by