Στα 13,5 δισ. ευρώ ο λογαριασμός
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-08-21 09:15:00
0 0

Το "πράσινο φως" για την εξειδίκευση του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων, το οποίο θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και θα είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ, έδωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διαφωνίας Κουβέλη για την εφεδρεία στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", ο λογαριασμός με τις περικοπές δαπανών για τη διετία 2013-2014 ανεβαίνει από τα 11,5 στα 13,5 δισ. ευρώ και αυτό για να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που θα φέρουν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στις 3 ή 5 Σεπτεμβρίου να έχει ετοιμάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών, ώστε πάνω σε αυτό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι  "το πακέτο κανονικά θα είναι έτοιμο λίγο πριν έρθει η τρόικα, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου" και ότι "κάθε μέρα το επεξεργαζόμαστε και κοστολογούμε τα μέτρα".

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται "Τα Νέα", το πακέτο θα βρίσκεται στις αποσκευές του κ. Σαμαρά κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα παρουσιαστεί και στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη.

Η λίστα των περικοπών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνονται τα εξής:

- Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.

- Το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.

- Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

- Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).

- Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.

- Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.

- Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.

- Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων, καθώς και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.

- Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.

- Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).

Διαφωνία για την εφεδρεία

Την αντίθεσή του για το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται αμήχανος.

Σύμφωνα με το "Βήμα", οι ενστάσεις για την εφεδρεία 36.000 - 40.000 εργαζομένων στο δημόσιο διατυπώθηκαν και στη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σενάριο της ηπιότερης εφεδρείας που προωθεί η κυβέρνηση, η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, κατά τα οποία θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και ο αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία επιχειρείται να είναι μικρότερος από ό,τι στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα να περιοριστεί στους 35.000, έναντι 45.000.

Σύμφωνα με το "Έθνος", σε εφεδρεία θα τεθούν και 3.000 άτομα που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που απουσιάζουν από την υπηρεσία τους επικαλούμενοι ψυχολογικούς ή άλλους λόγους.

Μετά την παρέλευση της τριετίας, οι υπάλληλοι θα αποχωρούν από το Δημόσιο.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by