Ζημιές στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-08-21 16:00:00
0 0

Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας εκτιμώνται επί του παρόντος, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος, αφού επισημαίνει πως είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια η έκταση των απωλειών, υπογραμμίζει ότι καταβάλλεται ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Ήδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή για να προχωρήσουν σε αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και πληρωθούν έπειτα οι αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης. Μια διαδικασία, όμως, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά χρονοβόρα. Ακόμη δεν έχει καν σβήσει η φωτιά», είπε ο κ. Τσαυτάρης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε κατ΄επάγγελμα αγρότες.

«Όμως, στη Χίο υπάρχουν και παραγωγοί μαστίχας με λίγα μαστιχόδεντρα, που δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, ως εκ τούτου αναζητούνται ήδη τρόποι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν για τις απώλειες τους», τόνισε.

Η μαστίχα είναι τεράστιας οικονομικής σημασίας για την οικονομία του νησιού. Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια.

Παρότι μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια.

Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.
Οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά στη Χίο αφορούν κυρίως μελίσσια και στο νησί βρίσκεται κτηνίατρος του ΕΛΓΑ για την αποτίμησή τους.

Δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο δίνονται από ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, μετά την αποτίμηση οι πληγέντες θα πληρωθούν σε διάστημα 10 με 20 ημερών, είπε ο κ. Τσαυτάρης.

Επισήμανε, επίσης, πως από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάζει επιπλέον δράσεις ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα η πρόκριση στα σχέδια βελτίωσης των πυρόπληκτων περιοχών.

Σημαντική βοήθεια, συμπλήρωσε, είναι η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς αρκετοί δικαιούχοι προέρχονται από πυρόπληκτες περιοχές (περίπου 400 είναι από τη Χίο) αλλά και η προκαταβολή των ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που θα δοθεί τον Οκτώβριο, μετά το πράσινο φως της ΕΕ.

blog comments powered by Disqus
Δείτε παρόμοια άρθρα
Επί πέντε ώρες κατέθετε στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης σχετικά με τις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by