100 χρόνια συμπληρώνει ο «Εθνικός Κήρυκας»
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-01-02 08:00:00
0 0

Εκατό χρόνια διαρκούς εκδοτικής προσπάθειας συμπληρώνει το 2015 η ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας».

Ο εκδότης - διευθυντής της εφημερίδας, Αντώνης Διαματάρης, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του με τίτλο: «Εθνικός Κήρυκας: Τα πρώτα εκατό χρόνια» αναφέρει:

«Είναι περισσότερο από απίστευτο πόσο γρήγορα κυλά ο χρόνος. Έχουμε την τύχη να υποδεχτούμε ακόμα ένα νέο έτος. Όπως κάθε νέο έτος υπόσχεται μια αλλαγή προς το καλύτερο, προσφέρει την ελπίδα για Υγεία, Ειρήνη, Δικαιοσύνη, το ίδιο υπόσχεται και το νέο έτος 2015.

Για εμάς όμως εδώ στην εφημερίδα -αλλά σε καμιά περίπτωση μόνο για εμάς- το 2015 είναι ένας ξεχωριστός, μαγικός αριθμός, είναι ένα έτος για το οποίο τέσσερις γενιές συνεργατών και ομογενών ονειρεύτηκαν, αλλά πιθανόν δεν πίστευαν ότι ήταν ποτέ δυνατόν να πραγματοποιηθεί: να φτάσει να γιορτάσει ο "Εθνικός Κήρυκας" την 100ή του επέτειο από την ίδρυσή του».

Ο κ. Διαματάρης σημειώνει ότι «την Παρασκευή 2 Απριλίου του 1915, ο προσεκτικά στημένος "ΕΚ", διαθέτοντας στιβαρή ηγεσία και ικανούς συνεργάτες "όρμισε" από τα ταχυπιεστήρια - της εποχής - στους 26 δυτικούς δρόμους στο Μανχάταν. Αρχικά, στα περίπτερα της Νέας Υόρκης και μετά σε κάθε πόλη της χώρας όπου υπήρχε συγκεντρωμένος ένας ικανός αριθμός Ελλήνων μεταναστών.

Το μέλλον του "ΕΚ" δεν ήταν εξασφαλισμένο, με κανένα τρόπο. Δεκάδες άλλες εφημερίδες είχαν κυκλοφορήσει πριν και μετά για να κλείσουν μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Και επί πλέον ο νεοσύστατος "ΕΚ" είχε απέναντί του ένα μεγάλο αντίπαλο, την "Ατλαντίδα" -1894- μια βαθιά ριζωμένη, πανίσχυρη εφημερίδα, που υποστήριζε με φανατισμό τον βασιλιά Κωνσταντίνο».

Στη συνέχεια, ο εκδότης-διευθυντής της ομογενειακής εφημερίδας σημειώνει: «O "ΕΚ" αντίθετα, τόλμησε και υποστήριξε τον μπαρουτοκαπνισμένο Κρητικό ηγέτη Ελευθέριο Βενιζέλο, τον μεγάλο οραματιστή, αλλά και ρεαλιστή που άλλαξε τη μοίρα της γενέτειρας. Ότι ο "ΕΚ" άντεξε τον ανελέητο πόλεμο από την "Ατλαντίδα" ήταν κατόρθωμα. Ότι στο τέλος επικράτησε ως η μόνη ημερήσια εφημερίδα του Απόδημου Ελληνισμού με ζωή 100 χρόνων είναι επίτευγμα.

Ότι επιπλέον ατενίζει το μέλλον με πεποίθηση και αισιοδοξία δεν αποτελεί μόνο μια πρωτοφανή περίπτωση στα χρονικά του απόδημου και ένδημου -με την εξαίρεση της "Εστίας"- Ελληνισμού, αλλά παράλληλα αποτελεί τη χειροπιαστή απόδειξη τού τι μπορεί η αφοσίωση στο έργο, η προσήλωση σε κανόνες και αρχές η σκληρή δουλειά διεύθυνσης και προσωπικού να επιτύχει: ένα θαύμα. Ότι το θαύμα -γιατί περί αυτού πρόκειται- επιτεύχθηκε από τον Ελληνισμό της Αμερικής δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αυτό, το επίτευγμα, η δικαιολογημένη υπερηφάνεια, ο έπαινος, η τιμή, η αναγνώριση, οι πανηγυρισμοί, δεν ανήκουν μόνο στην εφημερίδα και τους ανθρώπους της.

Ανήκει ταυτόχρονα στην Ομογένεια. Για χάρη της Ομογένειας υπάρχει ο "Εθνικός Κήρυκας". Γράφει κάθε μέρα την ιστορία της Ομογένειας, του Ελληνισμού, της Ελλάδας και Κύπρου. Η Ομογένεια στήριξε και στηρίζει αυτή την εφημερίδα, αυτό το ίδρυμα του Ελληνισμού. Ο "Εθνικός Κήρυκας" δεν θα ζούσε ούτε μια μέρα αν δεν υπηρετούσε τα συμφέροντα των ομογενών, αν δεν είχε απήχηση, αν δεν ήταν ταγμένος στην υπηρεσία της Ομογένειας, αν δεν γινόταν η φωνή της.

Να λοιπόν γιατί αυτό που γιορτάζουμε - και θα γιορτάσουμε με διάφορες εκδηλώσεις μέσα στον χρόνο - αποτελεί το ιστορικό επίτευγμα όχι μόνο του "ΕΚ", αλλά το επίτευγμα της στενής σχέσης αλληλοεμπιστοσύνης, αλληλοεκτίμησης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Ομογένειας και της εφημερίδας της.

Ευγνωμονούμε τον ιδρυτή και όλους όσους αποτύπωσαν την ψυχή τους σ' αυτή την εφημερίδα. Ευγνωμονούμε τις 4 γενιές ομογενών που στάθηκαν κοντά της. Ευχαριστούμε εσάς, τον κάθε ένα και κάθε μια χωριστά, για τη συνέχιση της στήριξής σας στην εφημερίδα σας και σας εύχομαι από βάθους καρδιάς ένα λαμπρό, από κάθε άποψη, 2015».

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by