Αθώος για φόνο εκ προμελέτης ο Πιστόριους
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-09-11 10:50:00
0 0

Η δικαστής απέκλεισε την ενοχή του Όσκαρ Πιστόριους για δολοφονία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.

"Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία", δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.


"Ο εισαγγελέας δεν απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης", τόνισε.


Προηγουμένως, η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε με πλήρη συναίσθηση, όταν πήρε το όπλο και πυροβόλησε κατά του θύματος "και εκείνη τη στιγμή είχε την ικανότητα να διαχωρίσει το καλό από το κακό και ότι ήταν σε θέση να ενεργήσει σύμφωνα με τη διάκριση αυτή".


"Αναξιόπιστοι μάρτυρες"


Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, η δικαστής Μασίπα χαρακτήρισε αναξιόπιστους ορισμένους μάρτυρες, ενώ υπογράμμισε ότι η κάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ ενδεχομένως «να μόλυνε τις αναμνήσεις τους».

Συγκεκριμένα, η νοτιοαφρικανή δικαστής, η οποία θα κρίνει την ενοχή ή μη του Πιστόριους, απέρριψε κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες.


Η δικαστής Μασίπα εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και, μάλιστα, τους ευχαρίστησε "διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο".


Ωστόσο έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν.

"Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου της γειτονικής του Πιστόριους κατοικίας) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου", είπε η δικαστής.


"Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της" πρόσθεσε επισημαίνοντας την μεγάλη απόσταση, περίπου εκατό μέτρων , ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.

Από γενικής απόψεως, η δικαστής αιτιολόγησε για ποιον λόγο θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και υπεράσπισης έδωσαν έναν "ανακριβή" απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι "αλάθητες".


"Κατά τη γνώμη μου, δεν κατόρθωσαν να κάνουν διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτό που γνώριζαν προσωπικά και σε αυτό που άκουσαν να λέγεται από άλλους ή από τα μέσα ενημέρωσης", είπε.


"Είναι γεγονός ότι η υπόθεση προσέλκυσε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αμέσως μετά το γεγονός, και το γεγονός ότι έγινε θέμα συζήτησης σε πολλά σπίτια, δεν βοήθησε επίσης", είπε.


Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλλιακή αντίστοιχα, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.


"Ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας ειδυλλιακής ερωτικής σχέσης, ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας τεταμένης σχέσης δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτό δικαστήριο να δημιουργήσει πεποίθηση για το αν ο κατηγορούμενος είχε την πρόθεση να σκοτώσει το θύμα του", είπε.


Καμία από τις δύο εκδοχές "δεν αποδεικνύει τίποτε", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μία ερωτική σχέση είναι εξ ορισμού "δυναμική και απρόβλεπτη τον περισσότερο χρόνο".


Ώρα μηδέν για τον Πιστόριους

Η ανάγνωση ξεκίνησε με την απαρίθμηση των κατηγοριών εις βάρος του 27χρονου αθλητή, ενώ αναφέρθηκε σε τμήματα από την απολογία του.

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας αναμένεται να διαρκέσει από ώρες μέχρι μία, δύο ή και τρεις ημέρες. Η ποινή θα ανακοινωθεί έναν μήνα αργότερα.


Η κατηγορούσα αρχή ζητεί την καταδίκη του27χρονου νοτιοαφρικανού ολυμπιονίκη και παραολυμπιονίκη για φόνο εκ προμελέτης της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, που επισύρει ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Αντιθέτως, αν κριθεί ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει την Στέενκαμπ πιθανώς να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή των 15 ετών κάθειρξης, ποινή με αναστολή ή εκτέλεση κοινωνικού έργου.

Ο ίδιος επέμεινε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι την πυροβόλησε, εκλαμβάνοντάς την για κακοποιό.

Υπενθυμίζεται ότι η Στέενκαμπ έπεσε νεκρή αφότου πυροβολήθηκε τρεις φορές και οι σφαίρες διαπέρασαν την πόρτα του μπάνιου του Πιστόριους, στο σπίτι του στην Πρετόρια.


Ο παραολυμπιονίκης αρνείται ότι το ζευγάρι, που ήταν μαζί μόλις τρεις μήνες, είχε καβγαδίσει πριν το μοιραίο συμβάν.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by