Επιστροφή Σαρκοζί για τις εκλογές του 2017
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-09-17 13:05:00
0 0

Ο πρώην πρόεδρος της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ηττήθηκε το 2012 από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, πρόκειται να ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας τη μεγάλη επιστροφή του στην πολιτική με στόχο να πάρει τη ρεβάνς στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017.

Για να το καταφέρει, ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους (2007-2012) θα ανακοινώσει, σύμφωνα με τους οικείους του, την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματός του, της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), η οποία θα ανανεωθεί το Νοέμβριο. Η υποψηφιότητα αυτή είναι ο πρώτος σταθμός στην οδό για να διεκδικήσει και πάλι το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μολονότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν επιθυμεί να τον ξαναδεί στην πολιτική σκηνή, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, ο 59χρονος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει στις πιθανότητές του με δεδομένα τη μικρή πλειοψηφία με την οποία είχε κερδίσει το 2012 ο αντίπαλός του, ο σοσιαλιστής Ολάντ, και τις απογοητεύσεις που έχουν συνοδεύσει την προεδρία του.

"Μέσα σε δύο χρόνια, τα πράγματα κινήθηκαν. Ίσως να μην τον περιμένουν και τόσο", εκτιμά πάντως ο πολιτειολόγος Εντί Φουζιέ.
"Έστω κι αν έχει μια εικόνα χαρισματικού ανδρός σε ένα τμήμα της δεξιάς, δεν πιστεύω πως έχει μπροστά του μια τόσο πλατιά λεωφόρο όσο λένε".

Στη δεξιά αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε κρίση χωρίς εναλλακτικό σχέδιο ούτε αδιαμφισβήτητη ηγεσία, ο Σαρκοζί θα έχει δύο αντιπάλους στο δρόμο του προς το 2017: τον Αλέν Ζιπέ, 69 ετών και πρώην υπουργό του επί των Εξωτερικών, και τον Φρανσουά Φιγιόν, 60 ετών και πρώην πρωθυπουργό του επί μια πενταετία.

Αμφότεροι έχουν εκφράσει τις προεδρικές φιλοδοξίες τους και είναι έτοιμοι να εμποδίσουν την επιστροφή του πρώην προέδρου. Η απόφαση θα ληφθεί με προκριματικές εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2016, αλλά μέχρι τότε η μάχη υπάρχει κίνδυνος να είναι βίαιη, σύμφωνα με αριθμό ειδικών. Στις δημοσκοπήσεις ο Αλέν Ζιπέ είναι αυτός που προτιμούν οι Γάλλοι, έστω κι αν ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει ο δημοφιλέστερος στους κόλπους της παράταξής του.

Στο UMP, οι απόψεις είναι πάντως μοιρασμένες.

"Ας κατέβει στις προκριματικές, ναι, είναι τελείως λογικό. Όμως για έναν πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, το να τεθεί επικεφαλής του UMP, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Μην ξεχνάτε πως υπάρχει έλλειμμα 75 εκατ. ευρώ στο κόμμα, πως θα γίνουν ατέλειωτες δίκες... Πιστεύω πως πρόκειται για ένα μπέρδεμα διαφορετικών ειδών που δεν είναι καλό", λέει ο Μπερνάρ Ντεμπρέ, βουλευτής Παρισιού.

Το πολιτικό μέλλον του Σαρκοζί εξαρτάται πράγματι στενά από τη μισή ντουζίνα των δικαστικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του. Η σοβαρότερη μέχρι σήμερα εξέλιξη είναι η έρευνα που διατάχθηκε τον Ιούλιο εναντίον του για ενεργητική δωροδοκία ενός δικαστικού -- η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε βάρος πρώην αρχηγού του γαλλικού κράτους.


"Η πολιτική ατζέντα του UMP, αν γίνει πρόεδρος του UMP, και η δικαστική ατζέντα δεν θα πάψουν να μπερδεύονται στα τρία ερχόμενα χρόνια και αυτό δεν είναι ένα συν για την αντιπολίτευση", επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Περινό, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (IEP) στο Παρίσι.

Μένει να διαπιστωθεί τι θα είναι αυτό που θα διαφοροποιήσει τον Σαρκοζί του 2014 από τον Σαρκοζί του 2012.

"Ο ίδιος;", αναρωτιέται αυτή την εβδομάδα στο εξώφυλλό του το περιοδικό "Λ' Εξπρές". Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην αρχηγός του κράτους θα ήθελε να διαγράψει το παρελθόν. Να αλλάξει το όνομα του UMP, να προχωρήσει σε ανανέωση των στελεχών του, να περιβληθεί από μια νέα φρουρά -νεαρών αιρετών αξιωματούχων- που θα φορέας του μέλλοντος.


Μετά την εκλογή του επικεφαλής του UMP, για την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία δεδομένης της υποστήριξης που διαθέτει μεταξύ των μελών, ο Σαρκοζί θα πραγματοποιήσει μια περιοδεία στη Γαλλία. Η αριστερά, όπως και η δεξιά, είναι πιθανό να του αντιτάξουν το παρελθόν του, επισημαίνει ο Εντί Φουζιέ. "Οι γλώσσες θα λυθούν", προβλέπει.

Η χώρα παραμένει σήμερα κολλημένη σε μια οικονομική κρίση που μοιάζει ατέλειωτη, με μια εκτελεστική εξουσία δυσφημημένη από τα σκάνδαλα (απόλυση ενος υπουργού που δεν πλήρωνε τους φόρους του, δηλητηριώδες βιβλίο από την πρώην σύντροφο του προέδρου η οποία αφηγείται την προσωπική ζωή του...). Ο Ολάντ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στις δημοσκοπήσεις και έχει παρασύρει στην πτώση του και τον πρωθυπουργό του, τον Μανουέλ Βαλς.

Η επιστροφή του Σαρκοζί στην πολιτική θα ελαφρύνει άραγε την πίεση από τα μέσα ενημέρωσης επί του προέδρου και του πρωθυπουργού; Μπορεί παραδόξως να συμβάλει στην ανάσχεση της πτώσης τους;

Τίποτε δεν είναι λιγότερο σίγουρο. Ενεδρεύει άλλωστε η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν, η οποία επωφελείται από την απόρριψη εκ μέρους των Γάλλων ενός πολιτιού συστήματος που παραμένει επικεντρωμένο σ' αυτά τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by