Ερντογάν: Δεν πήρα καμία επιστολή Αναστασιάδη
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-09-02 09:10:00
0 0

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά στηρίζουν «δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, να δεχθεί «οποιεσδήποτε μη δίκαιες προτάσεις» οι οποίες κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα και τη Βρετανία να δείξουν την «ίδια ειλικρίνεια», όπως είπε, με την Τουρκία.

 

Μιλώντας στα κατεχόμενα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Τ. Ερντογάν έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών.

 

Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι στο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του ο κ. Έρογλου, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τ/κ κοινότητας στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα» ήταν το μήνυμα του κ. Ερντογάν προς τη Λευκωσία.

 

Σε ό,τι αφορά την άποψη της ε/κ πλευράς, ότι το κλειδί της λύσης είναι στο χέρι της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ρόλο «θεατή» στο Κυπριακό.

 

Ο νέος Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από την Ελλάδα και τη Βρετανία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για άμεση λύση του προβλήματος.

 

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της περιόδου του σχεδίου Ανάν. «Η Τουρκοκυπριακή πλευρά έπραξε το καθήκον της. Αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αχρήστευσε τις προσπάθειες που καταβάλαμε στο Burgenstock. Τότε, η ΕΕ είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα βρισκόταν στο πλευρό της τ/κ κοινότητας. Το ίδιο έπραξε και ο ΟΗΕ. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε:

 

«Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στη μετεξέλιξη της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας». Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει θετική απάντηση στις θυσίες της στο Κυπριακό.

 

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό. Κοινός στόχος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο Ταγίπ Ερντογαν, «είναι το καθεστώς ισότητας των Τουρκοκυπρίων να διασφαλιστεί μέσω μιας συμφωνίας».

 

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο σχέδιο μεταφοράς νερού από την Ανατολία στην Κύπρο. Κατά την άποψη του, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δυο ή τριών μηνών. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία μελετά σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στο νησί. «Τα συγκεκριμένη σχέδια αφορούν ολόκληρο το νησί. Αυτή είναι η ελπίδα μας» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη. «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;» ρώτησε ο κ. Ερντογάν την Τουρκάλα δημοσιογράφο. «Ο κ. Βενιζέλος» απάντησε η δημοσιογράφος. «Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα... Οι επιστολές των άλλων έρχονται» πρόσθεσε.

 

Ωστόσο, ο κ. Έρογλου, αναφερόμενος στην επιστολή, υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει μια συμφωνία « η οποία θα οδηγήσει τους Τουρκοκυπρίους στην προ του 1974 κατάσταση».

 

Ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει και δυνατή «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα.

 

Υποστήριξε ότι, πριν την εκλογή του προέδρου Αναστασιάδη, σκεφτόταν ότι θα μπορούσαν να βρουν λύση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε μετά την εκλογή του. Τον κατηγόρησε ότι αρνήθηκε να δεκτεί τα συμφωνηθέντα με τον Δημήτρη Χριστόφια, ότι παραβίασε παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ότι έθεσε ένα σωρό όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

Ο Ντ. Έρογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θέτει μαξιμαλιστικές θέσεις στις συνομιλίες.

 

Ο Ντερβίς Έρογλου ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του, σημειώνοντας: «Πραγματοποιήσατε το πρώτο ταξίδι σας στο εξωτερικό στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου. Αυτή είναι μια ιστορική εξέλιξη» τόνισε ο κ. Έρογλου.

 

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, η «ιστορική επίσκεψη» του κ. Ερντογάν αποτελεί «απάντηση» σε όσους επιλέγουν να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα και των Τουρκοκυπρίων εδώ και 450 χρόνια» τόνισε ο κ. Έρογλου.

 

Ελλάδα: Απογοητευτικές οι δηλώσεις Ερντογάν

 

«Απογοητευτικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας που έκανε λόγο για «παράνομη» επίσκεψη Ερντογάν.

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν την εμμονή της Άγκυρας στην «επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

«Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», υπενθύμισε σχετικά ο κ. Κούτρας, «διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν».

 

Κάθε παραλληλισμός των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τις «βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό» είναι «ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος» υποστήριξε επίσης ο Έλληνας αξιωματούχος απαντώντας σε άλλο σημείο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου και τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους».

 

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Κούτρας κάλεσε την Τουρκία να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβαίνοντας σε «έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης» συμμορφώμενη με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τερματίζοντας κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by