Η Φινλανδία περιορίζει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-08-30 15:00:00
0 0

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο αξιόχρεο (ΑΑΑ) εν όψει της επιβράδυνσης της οικονομίας και της γήρανσης του πληθυσμού της.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση της πραγματικής μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62,4 χρόνια το 2025 από 60,9 χρόνια που είναι σήμερα.

Ανακοίνωσε επίσης η κυβέρνηση ότι μπορεί να επιβάλει τη συγχώνευση των δήμων της χώρας και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας.

Το πρόγραμμα προβλέπει και τη μείωση των επιδομάτων για τους φοιτητές, για να τους παρακινήσει να ψάξουν νωρίτερα για εργασία.

Προτείνει ακόμη αλλαγές όσον αφορά τις άδειες για την ανατροφή των παιδιών, ώστε οι μητέρες να επιστρέφουν νωρίτερα στις δουλειές τους.

Με το σημερινό σύστημα, οι γονείς παιδιών κάτω των 3 ετών μπορούν να φεύγουν με άδεια μετ' αποδοχών, η οποία υπερβαίνει την αρχική περίοδο άδειας των 9 μηνών.

Η σχεδιαζόμενη αλλαγή θα αναγκάσει τους γονείς να σπάσουν τη δεύτερη περίοδο άδειας, με τις μητέρες να επιστρέφουν νωρίτερα στις δουλειές τους και ενθαρρύνοντας περισσότερους πατέρες να πάρουν άδεια.

Οι αλλαγές δεν είναι άμεσες, αλλά είναι πιθανό να δυσαρεστήσουν μερίδα των ψηφοφόρων που θα τις εκλάβει ως βήματα στην κατεύθυνση της καταστροφής ενός μοντέλου πρόνοιας, το οποίο - όπως και αυτό των άλλων σκανδιναβικών χωρών - δίνει έμφαση στην κοινωνική ισότητα και την ευημερία.

Κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, το κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση από τα αριστερά κόμματα της κυβέρνησης. Εν τέλει, ακόμη και το δεύτερο στη σειρά κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που βασίζεται στη στήριξη των εργατικών συνδικάτων, αποδέχθηκε την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Οι προκλήσεις για την οικονομία μας είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν αρκεί μία θεραπεία. Χρειαζόμαστε αρκετά μέτρα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία είναι και επικεφαλής του SPD.

Η Φινλανδία ήταν αρχικά προστατευμένη από τη χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρώπης, χάρη στα υγιή οικονομικά της. Αλλά η παρατεταμένη ύφεση έπληξε τις εξαγωγές της και επιτάχυνε τη μείωση της παραγωγής βιομηχανιών της, μετατρέποντας σε ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 0,5%. Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα οικονομικά της Φινλανδίας θα επιβαρυνθούν πολύ σε λίγα χρόνια, λόγω ενός συνδυασμού βραδύτερης ανάπτυξης και αυξημένου κόστους φροντίδας για τον πληθυσμό της που γερνάει.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by