ΗΠΑ: Στο «φως» η δράση των μυστικών υπηρεσιών
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-08-30 10:40:00
0 0

Ο επικεφαλής 16 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ δεσμεύτηκε την Πέμπτη να δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν γενικό απολογισμό των δραστηριοτήτων των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, θέμα που αποτελεί το επίκεντρο αντιπαράθεσης μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ύστερα από τις πληροφορίες που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ για το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε στις 9 Αυγούστου για "περισσότερη διαφάνεια".

"Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDI) αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών ότι θα δημοσιεύονται σε ετήσια βάση οι γενικές πληροφορίες" για ορισμένα στοιχεία των προγραμμάτων παρακολούθησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κλάπερ που διευκρινίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται ετησίως.

Ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης όπως και ο "αριθμός των στόχων τους οποίους αφορούν αυτές οι εντολές αυτές" θα δίνονται στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για τις εντολές που δίδονται στους παρόχους υπηρεσιών ιντερνετ ώστε να παρέχουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στοιχεία σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων (μηνύματα, συνομιλίες) στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Γενικότερα ο εθνικός διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών δεσμεύεται να γνωστοποιεί τον αριθμό των "αιτήσεων εθνικής ασφαλείας" που δίδονται κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες. Οι "αιτήσεις" αυτές προς έναν οργανισμό (τηλεφωνικό πάροχο ή τράπεζα για παράδειγμα) για να παραδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς να το αναφέρει πουθενά, ορισμένα δεδομένα για τους πελάτες της.

"Η δυνατότητα που έχουμε να συζητούμε για τις δραστηριότητες αυτές περιορίζεται από την ανάγκη να προστατεύουμε τις πηγές και τις μεθόδους των υπηρεσιών πληροφοριών, διαφορετικά βοηθάμε τους εχθρούς μας να αποφύγουν να εντοπιστούν" από τα προγράμματα παρακολούθησης, τονίζει ο Κλάπερ.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε στις 9 Αυγούστου ο Ομπάμα περιλαμβάνεται κυρίως η ενίσχυση της παρακολούθησης από το δικαστήριο εποπτείας των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών (FISC), ένα μυστικό δικαστήριο που συγκροτούν 11 δικαστές το οποίο επιτρέπει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να ζητεί από τηλεφωνικές εταιρίες και εταιρίες του διαδικτύου τα στοιχεία των πελατών τους.

Παράλληλα η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε την Πέμπτη τον λεγόμενο μαύρο προϋπολογισμό -τα χρηματικά ποσά που εγκρίνει το Κογκρέσο κάθε χρόνο για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εφημερίδα, που αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τον Σνόουντεν, γράφει πώς οι 16 μυστικές υπηρεσίες δαπανούν το ποσά αυτά που εγκρίνονται το Κογκρέσο.

Το συνολικό ποσό για το 2013 --52,6 δισεκατομμύρια δολάρια-- είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πέρυσι, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα αυτά ή αν οι δαπάνες πληρούν τους στόχους που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο και το Κογκρέσο.

Ο Σνόουντεν έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα απόρρητη συνοπτική έκθεση 178 σελίδων για τον προϋπολογισμό των μυστικών υπηρεσιών με τα στοιχεία αυτά.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για τις μυστικές τους υπηρεσίες σχεδόν διπλασιάστηκε, με τη CIA να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος για το 2013, 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να ακολουθεί αμέσως μετά με 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απασχολούνται 107.035 εργαζόμενοι που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία θεωρείται η σοβαρότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by