Όλες οι γλώσσες χρησιμοποιούν θετικές λέξεις
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-02-12 10:00:00
0 0

Την οικουμενική τάση των ανθρώπων να χρησιμοποιούν θετικές λέξεις που τείνουν προς την ευτυχία, αντανακλούν σχεδόν όλες οι γλώσσες του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα, που αξιοποίησε τη σύγχρονη τεχνική των «μεγάλων δεδομένων» (big data) για να αναλύσει ένα τεράστιο όγκο γλωσσικών στοιχείων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ και της εταιρείας Mitre, με επικεφαλής τον μαθηματικό Πίτερ Ντοντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Science", επιβεβαίωσαν μια υπόθεση που είχε διατυπωθεί από αμερικανούς ψυχολόγους ήδη από τη δεκαετία του '60, ότι είναι η έμφυτη η τάση των ανθρώπων να κάνουν χρήση θετικών παρά αρνητικών λέξεων, προτιμώντας να βλέπουν τη φωτεινή και αισιόδοξη, παρά τη σκοτεινή και λυπητερή πλευρά των πραγμάτων.

Έκτοτε, πολλή συζήτηση είχε γίνει μεταξύ των επιστημόνων κατά πόσο κάτι τέτοιο όντως ισχύει. Η νέα στατιστική γλωσσολογική έρευνα με τη βοήθεια των υπολογιστών φαίνεται να επιβεβαιώνει την ορθότητα αυτής της θεωρίας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν πολλά δισεκατομμύρια λέξεις από όλο τον πλανήτη, αξιοποιώντας ποικίλες ψηφιακές πηγές, από βιβλία έως μηνύματα στο Twitter και από τηλεοπτικά προγράμματα έως στίχους τραγουδιών.

Η έρευνα συμπεριέλαβε τις 100.000 συχνότερα χρησιμοποιούμενες λέξεις από τις δέκα ευρύτερα εξαπλωμένες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά, κινεζικά κ.α.). Στη συνέχεια, κάθε λέξη «βαθμολογήθηκε» για το συναισθηματικό περιεχόμενό της από ομάδες εθελοντών, που μιλούσαν τις αντίστοιχες γλώσσες.

Το συμπέρασμα είναι ότι οπουδήποτε στη Γη οι άνθρωποι μιλάνε, τα λόγια τους έχουν μια τάση να ρέπουν προς τη θετική όψη της ζωής, προς την αισιοδοξία και προς την ευτυχία. «Όπου ψάξαμε, βρήκαμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πιο πολλές θετικές λέξεις από ό,τι αρνητικές», δήλωσε ο Πίτερ Ντοντς. Όπως είπε, η γλώσσα, η μεγαλύτερη ″τεχνολογία″ του ανθρώπου, έχει μια εγγενή θετική ροπή.

Η ισπανική είναι η γλώσσα με την μεγαλύτερη θετική τάση, καθώς οι λέξεις της εμφάνισαν το υψηλότερο «σκορ» από πλευράς ευτυχίας. Στον αντίποδα βρίσκεται η κινεζική γλώσσα, που εμφανίζει την μικρότερη θετική ροπή. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα γίνει πιο αισιόδοξος και χαρούμενος ένας κινέζος που θα μάθει να μιλάει ισπανικά!

Οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να εφαρμόσουν ένα «ηδονόμετρο» (ειδικό λογισμικό - μετρητή ευτυχίας) για να αξιολογήσουν με σχετική αντικειμενικότητα της ευτυχία που είναι «ενσωματωμένη» σε κάθε ομιλούμενη γλώσσα και σε κάθε γραπτό κείμενο.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by