Προσοχή στα... πονηρά χριστουγεννιάτικα δώρα!
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-12-07 09:20:00
0 0

Πολλά τα προσωπικά και εταιρικά δώρα στην περίοδο των εορτών. Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine προειδοποιεί: πολλές φορές τα δώρα μπορεί να έχουν και ανεπιθύμητες παρενέργειες στον χώρο εργασίας.

Πρώτο και κύριο εμπόδιο είναι η νομοθεσία και η πολιτική compliance της εταιρίας.

Η ανησυχία για ενδεχόμενη απόπειρα δωροδοκίας ή διαφθοράς με «μανδύα» τη γενναιόδωρη διάθεση των Χριστουγέννων έχει τροποποιήσει επί το αυστηρότερο τις σχετικές διατάξεις πολλών μεγάλων επιχειρήσεων στη Γερμανία, προειδοποιεί η Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποδοχή ενός δώρου μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Κάρα Πρέντυ, δικηγόρος ειδικευμένη σε θέματα εργατικού δικαίου, αναφέρει στην FAZ το πραγματικό περιστατικό, όπου διευθυντής προσωπικού αποδέχθηκε την πρόσκληση ενός headhunter να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, και μάλιστα σε VIP σουίτα, με αποτέλεσμα να βρεθεί από το γήπεδο κατευθείαν στην… ανεργία.

Η εργατολόγος από το Βερολίνο αναφέρει επίσης ότι το γραφείο της έλαβε φέτος για πρώτη φορά επιστολή από εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης με την παράκληση να μην αποσταλούν δώρα, καθώς οι συνεργάτες της εταιρίας δεν επιτρέπεται πλέον να τα αποδεχθούν.

Απορριπτέο θεωρείται συνήθως ακόμη και ένα «εκπαιδευτικό σεμινάριο», στο οποίο ο δωρολήπτης προσκαλείται μετά συζύγου ή συντρόφου και βεβαίως εξυπακούεται ότι η «εκπαίδευση» δεν αποτελεί την κύρια προτεραιότητα του σεμιναρίου.

Για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις το καλύτερο είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από την κορυφή της ιεραρχίας στην επιχείρηση.

Μία ιδιαίτερα κομψή λύση είναι να συγκεντρώνονται όλα τα δώρα και στη συνέχεια να πωλούνται σε «τόμπολα» με φιλανθρωπικό σκοπό και σχετική γραπτή ειδοποίηση στους δωρητές.

Όσο για το δώρο του επικεφαλής προς υφισταμένους, η καλύτερη ιδέα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρίας συμβούλων Robert Half, είναι και η πιο προφανής: επιπλέον άδεια...

Απαγορεύονται τα δώρα στο Δημόσιο

Ιδιαίτερα αυστηρές έως απαγορευτικές είναι οι προδιαγραφές για τα δώρα στον δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν χαρίσουμε ένα χριστουγεννιάτικο κέικ ή μια σπιτική λιχουδιά στη δασκάλα των παιδιών, αλλά ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την… απόλυση της δασκάλας, προειδοποιεί η FAZ.

Στα γερμανικά δημόσια σχολεία οι διευθυντές απευθύνονται πλέον στους γονείς με γραπτή επιστολή για να τους αποτρέψουν από γενναιόδωρες χειρονομίες και οι περισσότεροι γονείς το αποδέχονται.

Ο γενικός κανόνας για τον δημόσιο τομέα είναι ότι ένα δώρο μπορεί να γίνει αποδεκτό μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του εργοδότη.

Για τον σκοπό αυτό οι μεγαλύτερες δημόσιες υπηρεσίες έχουν προβλέψει ειδικό γραφείο που εκτιμά την αξία του δώρου και αποφασίζει αναλόγως.

Εκτός από τα νομικά εμπόδια υπάρχουν όμως και οι… παγίδες της καθημερινότητας, που πρέπει επίσης να προσέχουν όσοι κάνουν δώρα σε συναδέλφους.

Μάλιστα οι παγίδες αυτές γίνονται πιο απειλητικές όταν η επιχείρηση ακολουθεί το ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γερμανία έθιμο της ανταλλαγής δώρων: ο κάθε εργαζόμενος αγοράζει ένα συμβολικό χριστουγεννιάτικο δώρο καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό, ας πούμε μέχρι δέκα ευρώ, στη συνέχεια τα δώρα συγκεντρώνονται στο γραφείο και ανταλάσσονται τυχαία, με αποτέλεσμα φυσικά να γίνονται χιουμοριστικά σχόλια για το ποιός πήρε τί.

Η ιδέα ακούγεται πολύ πρωτότυπη και πνευματώδης, αλλά τι γίνεται όταν ένας πρόσφατα χωρισμένος ξετυλίγει τη συσκευασία δώρου και ανακαλύπτει ένα αισθηματικό μυθιστόρημα;

Ή όταν ο συνάδελφος που όλοι γνωρίζουν ότι είχε παρακαμφθεί στις τελευταίες προαγωγές παίρνει μία κούπα με την επιγραφή «Για το Αφεντικό;».

Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Και κάτι ακόμη, δηλώνει η ψυχολόγος Γιούλια Σάρνχορστ στην FAZ: Απαγορεύονται αυστηρά τα δώρα «παιδαγωγικού χαρακτήρα». Δεν είναι δουλειά μας να χαρίσουμε στον γκουρμέ του γραφείου ένα εγχειρίδιο δίαιτας...

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by