Ξεμπλοκάρει η διαδικασία για το Κυπριακό
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-09-17 17:35:00
0 0

Θετικό βήμα αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εκτιμάται ότι έγινε στην σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την πρώτη από τον περασμένο Ιούλιο και την πρώτη με τη συμμετοχή του νέου ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

 

Αυτό συνάγεται από την ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ύστερα από την συνάντηση ο κ. Άιντε, στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες:

 

- Συμφώνησαν να εισέλθουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών, και για τον λόγο αυτόν «έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να εμπλακούν σε εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».

 

 

- Αξιολόγησαν την κατάσταση πραγμάτων στις μέχρι στιγμής συνομιλίες και συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους «έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα θέματα και έχουν αναγνωρίσει τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει γίνει για ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών».

 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δυο ηγέτες έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους «να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό».

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι μετά τη διαδικασία αυτή οι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη (11 Φεβρουαρίου, 2014).

 

Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και για τον λόγο αυτόν η συχνότητα των συναντήσεων θα αυξηθεί και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σημερινή συνάντηση.

 

«Η ανακοίνωση του ειδικού σύμβουλου του γγ του ΟΗΕ μιλά από μόνη της», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να δω είναι ποια θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η συμπεριφορά του κ. Έρογλου».

 

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος από τη μέχρι σήμερα στάση τού κ. Έρογλου, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να εκληφθούν ως παίγνιο επίρριψης ευθυνών. Απλά περιορίζομαι στα όσα σας έχω δηλώσει».


Ο Έρογλου επιμένει να αρχίσει άμεσα το «πάρε-δώσε»

Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε» για το Κυπριακό.

 

Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των συνομιλιών και «συμφωνήθηκε να αρχίσει η επόμενη φάση», προσθέτοντας ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στο χθεσινοβραδινό δείπνο, «πράγμα πολύ χρήσιμο για τον κ. Άιντε».

 

Ανέφερε ότι ο κ. Άιντε θα αρχίσει τη διπλωματία του «πήγαινε-έλα» μεταξύ των δύο πλευρών για τη σειρά με την οποία θα συζητηθούν οι βασικές πτυχές του Κυπριακού.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Έρογλου είπε ότι αν και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει τον όρο «πάρε-δώσε», εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς αυτό, που μπορεί να ονομαστεί και «παραχωρήσεις».

 

Διπλωματική πηγή διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με βάση τη σημερινή ανακοίνωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, τώρα θα ξεκινήσει μια τρίτη φάση διαπραγματεύσεων με στόχο να σμικρυνθούν οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες είναι ασύμβατες. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν στην τελική φάση, στην οποία θα γίνει το «πάρε -δώσε», σημείωσε η ίδια πηγή.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by