Ενημέρωση για τα έργα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-11-13 17:30:00
0 0

Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τα έργα της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, κ. Νικ. Μαντζούφας, κατά την τελευταία συνεδρίασή της.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας και διαλόγου επισημάνθηκε εκ νέου ότι ο ρόλος του δημοσίου μέσω του ΕΔΣΝΑ θα είναι ισχυρός, θα γίνουν τέσσερις διαφορετικοί διαγωνισμοί, ένας για κάθε εργοστάσιο, και οι ασφαλιστικές δικλείδες θα είναι τέτοιες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους ΟΤΑ α’ βαθμού.

Στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, αναφέρθηκε στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν και προανήγγειλε ότι η α’ φάση του διαγωνισμού, αυτή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, με απώτερο στόχο μέχρι το τέλος του 2013 να έχει προκύψει ανάδοχος των εργασιών.

Προκειμένου τα έργα να μην κολλήσουν σε γραφειοκρατικές και νομικές εμπλοκές και αγκυλώσεις που τελικά μπορεί να κοστίσουν την χρηματοδότησή τους από κοινοτικούς πόρους, πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, ενώ θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, γεγονός πολύ σημαντικό για την πληττόμενη από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας Αττική.

Το «παρών» στη συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ έδωσε και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Κων/νος Λεβαντής, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση του για την τροποποίηση της χωροθέτησης της ΟΕΔΑ Ανατολικής Αττικής από τη θέση «Βραγόνι», στη θέση «Φοβόλες» Κερατέας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή στο βαθμό που δεν επηρεάζει την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, κ. Μαντζούφας, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έθεσαν τα μέλη της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ και αποφασίστηκε αντίστοιχη ενημέρωση να πραγματοποιηθεί τόσο σε μελλοντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, όσο και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι «Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, που θέλει την πλειονότητα των απορριμμάτων να θάβονται, έχει χρεοκοπήσει. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, ενεργειακής αξιοποίησης στα βήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο χρόνος όμως πλέον δεν είναι με το μέρος μας. Καλούμαστε μέσα σε λίγους μήνες να κάνουμε όλα όσα δεν έγιναν δεκαετίες ολόκληρες. Αγωνιζόμαστε να προλάβουμε τον χαμένο χρόνο, να ξεπεράσουμε την καχυποψία, να αναπληρώσουμε την αναποφασιστικότητα, την αναβλητικότητα και την ατολμία του χθες που μας κληρονόμησαν τις σημερινές δυσκολίες. Με τη συνεργασία όλων, Κεντρικής Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης, Πολιτών είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Η Αττική και τα παιδιά μας αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον».

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by