Γ. Σγουρός: Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά ακινήτου από την Περιφέρεια Αττικής
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2017-06-13 12:20:00
0 0

Διάτρητη νομικά και οικονομικά ασύμφορη για την Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίζει ο Γ. Σγουρός την απόφαση της διοίκησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξαγοράς του ενός και μοναδικού ακινήτου, που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό που διεξήχθη με στόχο τη στέγαση των κεντρικών της υπηρεσιών, έναντι τιμήματος 19,8 εκ. €.

 

Παρά τις δηλωμένες αντιδράσεις και αντιρρήσεις σχεδόν όλων των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, παρά τις σοβαρότατες ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων που έχει κάνει αναφορά και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η διοίκηση της Περιφέρειας προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού, προκαλώντας τεράστια ερωτηματικά για την εμμονή της σε αυτή την επιλογή.

 

Το συγκεκριμένο ακίνητο :

 


1. Θα αγοραστεί 65 % ακριβότερα από την αντικειμενική του αξία (12 εκ. € η αντικειμενική, 19,8 εκ. € η προσφορά) σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων για το real estate και ενώ ο γενικός κανόνας θέλει αυτή την εποχή τα ακίνητα να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική τους αξία.

2. Βρίσκεται εκτός των οδών που προέβλεπε η διακήρυξη, όπως αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά η έκθεση της τριμελούς Επιτροπής Καταλληλότητας, πράγμα που δεν έλαβε υπόψη της η Οικονομική Επιτροπή που με τις ψήφους μόνο της παράταξης της Ρένας Δούρου έκρινε ότι το ακίνητο βρίσκεται σε κατάλληλη θέση.


3. Βρίσκεται στο Περιστέρι, στον Δυτικό Τομέα δηλαδή, αν και πρόκειται να εξυπηρετήσει πολίτες των δήμων του Κεντρικού Τομέα. Οι κάτοικοι δηλαδή των δήμων Αθήνας, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Γαλατσίου κλπ θα πρέπει για μία υπόθεσή τους να μεταβαίνουν στον Δυτ. Τομέα και μάλιστα μέσω μιας διαδρομής που θυμίζει πραγματική Οδύσσεια.

4. Το ακίνητο είναι σύμφωνα με την Επιτροπή Καταλληλότητας πραγματικά απροσπέλαστο σε ΑμεΑ, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη διάκριση σε βάρος των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

5. Το ακίνητο ήταν το μοναδικό που προσφέρθηκε στον διαγωνισμό, δεν υπήρχε δηλαδή ανταγωνισμός και κατά συνέπεια η δημοπρασία έγινε με τη συμμετοχή ενός μόνο ενδιαφερομένου.

 

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην εξαγορά ακινήτου, ενώ διαθέτει ήδη δωρεάν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κενών κτιρίων στον Φαληρικό Όρμο, που παραχωρήθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση για 40 χρόνια.

 

Επίσης άγνωστο για ποιο λόγο, δεν εξετάστηκε καν η πρόταση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας που πρότεινε την αξιοποίηση δύο ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ιδιοκτησίας του δημοσίου, που θα αναβάθμιζαν συνολικά την περιοχή της Ομόνοιας, ενώ δεν εξετάστηκαν άλλες λύσεις, αγοράς περισσοτέρων του ενός ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, με μικρότερο κόστος.

 

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας να ολοκληρώσει αυτό τον διαγωνισμό, δεν έχει καμία λογική. Εάν μιλάγαμε για μία ιδιωτική συναλλαγή θα λέγαμε ότι κάποιοι ψάχνουν για κορόιδα. Διότι ακόμη και σε κατάλληλη - σύμφωνα με την διακήρυξη - θέση να βρισκόταν το ακίνητο, μια ματιά στις τιμές με τις οποίες πουλά το ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα του δημοσίου θα ήταν αρκετή για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος ότι το τίμημα είναι εξαιρετικά υψηλό. Δεν μπορεί σε εποχές κρίσης το δημόσιο να πουλά φθηνά και να αγοράζει ακριβά. Η ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού με τροποποίηση των όρων του είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση, ώστε να διασφαλιστεί 100 % το δημόσιο συμφέρον».

Και πρόσθεσε «Δεν είμαστε αντίθετοι με το να επιλεχθούν ακίνητα που θα αναβαθμίσουν περιοχές της Δυτικής Αθήνας. Είμαστε όμως αντίθετοι στη σπατάλη. Είμαστε αντίθετοι στους διαγωνισμούς παρωδία. Είμαστε αντίθετοι στην ταλαιπωρία πολιτών και εργαζομένων. Και κάτι ακόμα για όσους μιλούν για τα ενοίκια της Περιφέρειας Αττικής. Το 2010 το σύνολο των ενοικίων, όλων των κτιρίων και των τεσσάρων Νομαρχιών ήταν 24,9 εκ. € και το 2014 το παραδώσαμε στα 7,5 εκ. €. Η μείωση ήταν της τάξης του 70 %. Κάθε περαιτέρω μείωση αυτής της δαπάνης, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της αγοράς ακινήτων είναι θεμιτή, αρκεί να τηρείται η νομιμότητα και οι αναγκαίες προϋποθέσεις και προδιαγραφές».

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2021 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by