ΠΕΠ Αττικής: 1η Ιουλίου 2011 έως 31η Δεκεμβρίου 2012
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-01-07 13:30:00
0 0

Ο Απολογισμός Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2007-2013 (ΠΕΠ Αττικής) παρουσιάστηκε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπενθύμισε ότι η Αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής την 1η Ιουλίου 2011, και μάλιστα όχι όλου του ΠΕΠ αλλά του 40%, καθώς το υπόλοιπο 60% ανήκει στην ευθύνη διαχείρισης Κεντρικών Υπουργείων.

Από την 1η Ιουλίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2012, στο τμήμα που διαχειρίζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, έχουν ενταχθεί 121 νέα έργα με προϋπολογισμό 536 εκατομμύρια Ευρώ.

Πρόκειται για ώριμα έργα που αφορούν:

1. στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής,

2. σε κοινωνικές υποδομές που αποσκοπούν στη στήριξη  των πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, με έμφαση στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

3. σε υποδομές εκπαίδευσης και υγείας,

4. στην αντιμετώπιση του προβλήματος των υγρών αποβλήτων της Αττικής και της ύδρευσης περιοχών, όπως τα Μέγαρα, η Αίγινα, το Αγκίστρι,

5. στην κατασκευή οδικών αξόνων περιφερειακής και υπερτοπικής εμβέλειας,

6. σε στοχευμένες αναπλάσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας,

7. σε λιμενικές υποδομές στο λιμάνι του Πειραιά,

8. στην αποκατάσταση των τελευταίων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική,

9. στην αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου 2011, έχουν υπογραφεί συμβάσεις που αφορούν σε ενενήντα τέσσερα (94) ενταγμένα έργα του ΠΕΠ Αττικής, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής, συνολικού ποσού 239,4 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί και καταχωρηθεί δαπάνες συνολικού ποσού 218 Εκατομμυρίων Ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 12,1 Εκατομμύρια Ευρώ το μήνα.

Συνολικά από την αρχή της Προγραμματικής περιόδου 2007-2013, στο τμήμα αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής, έχουν ενταχθεί 298 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 δις 122 εκατομμυρίων Ευρώ.

Από εδώ και στο εξής η προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής επικεντρώνεται στην έγκριση και χρηματοδότηση των πολύ μεγάλων και σημαντικών έργων που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνον για την οικονομική ανάπτυξη αλλά για την ίδια τη ζωή των κατοίκων, όπως έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, έργα ύδρευσης των νησιών, έργα διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων, έργα στο λιμάνι του Πειραιά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, και στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στο Νέο Φάληρο.

Ήδη έχει γίνει η δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ συμβασιοποιούνται έως το τέλος του χρόνου και αρχίζουν οι εργασίες στον Βιολογικό Καθαρισμό και αποχέτευση Κορωπίου - Παιανίας και στην επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. (συνολικό ποσό συμβάσεων 160 εκατομμύρια Ευρώ).

Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης προς ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και έργων παιδικών σταθμών και κοινωνικών υποδομών.

Όσον αφορά τις πληρωμές:

- Έχει επιτευχθεί ήδη ο στόχος για την κάλυψη της απαίτησης του κανόνα Ν+3 για το 2012.
- Έχει επίσης  επιτευχθεί και ο στόχος που έχει τεθεί από το μνημόνιο για το ΠΕΠ Αττικής. Ο στόχος ήταν 141 εκατομμύρια Ευρώ δαπάνες το 2012 και, τελικά, οι πληρωμές έφτασαν τα 150 εκατομμύρια Ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Από την 1η Ιουλίου 2011 που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια Αττικής τη διαχείριση του ΕΣΠΑ δουλεύουμε σκληρά και αποτελεσματικά.
Χρειαζόμαστε, όμως, συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες απεμπλοκής από αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά προβλήματα. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.
Το  ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, ως μέρος του ΕΣΠΑ, φέρει και αυτό τη δική του ευθύνη ως προς τους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.
Εμείς συνεχίζουμε την εντατικοποίηση της προσπάθειας. Απαιτείται, όμως, η ενεργοποίηση και η εγρήγορση όλων, έτσι ώστε με συνεχή παρακολούθηση των έργων και συνεργασία με τους δικαιούχους, το πρόγραμμα να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό, ακόμα πιο αποδοτικό, ακόμα πιο παραγωγικό και χρήσιμο για την τόνωση της οικονομίας του τόπου μας.
Υπενθυμίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της απένταξης των έργων και ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ θα υπάρξει δραματική μείωση των πόρων και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση υποδομών για την Περιφέρεια Αττικής».

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by