Συνάντηση των 13 Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-02-13 15:25:00
0 0

Με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκαν σήμερα οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη  Στυλιανίδη, του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, του Υπουργού Επικρατείας κ. Δημητρίου Σταμάτη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Γεωργίου  Γιαννούση.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ζητήματα της ανάπτυξης και των οικονομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες.
Ο Πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε όλους τους Περιφερειάρχες για την καθοριστική, όπως ανέφερε, συμβολή τους στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και την επίτευξη του μνημονιακού στόχου για το 2012, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, χωρίς την γνώση, την εμπειρία και τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών».  Παράλληλα, δεσμεύτηκε να υπάρξουν συστηματικές και συχνές συναντήσεις του με τους Περιφερειάρχες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα.
Επίσης, έδωσε εντολή να λυθεί άμεσα το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με  τον Τελικό Διατάκτη των δαπανών από το ΠΔΕ, όπως προτείνουν οι αιρετές Περιφέρειες.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Γιάννης Σγουρός προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρευρεθεί στο πρώτο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ που ξεκινά αύριο και του εξέθεσε αναλυτικά τις εμπλοκές που προκύπτουν τόσο από τη συγκεντρωτική λειτουργία του Κράτους και τη γραφειοκρατία, όσο και από τις συνεχείς περικοπές στους πόρους των Περιφερειών.
Όλοι οι Περιφερειάρχες ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  τόσο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, όσο και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε σχέση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.
Τέλος, σε ότι αφορά τις συνεχείς περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αφού τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται για την λειτουργία των Περιφερειών και την αντιμετώπιση της τρέχουσας καθημερινότητας (αποχιονισμοί, οδικό δίκτυο, μεταφορές μαθητών κ.λπ.) ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους παρισταμένους Υπουργούς για συνολική στήριξη των Περιφερειών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός δήλωσε:

«Εν όψει του αυριανού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών, βρεθήκαμε σήμερα μαζί με τον Πρωθυπουργό και τους  Υπουργούς Εσωτερικών  κ. Στυλιανίδη,  Ανάπτυξης  κ. Χατζηδάκη και Επικρατείας κ. Σταμάτη, και συζητήσαμε τα προβλήματα των Περιφερειών.
Θέλω να  πω ότι και οι δεκατρείς περιφερειάρχες, παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, λειτουργούμε συλλογικά και έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κεντρικό κράτος. Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα λόγια θα είναι λόγια. Εμείς θέλουμε πραγματικά να λυθούν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από το κεντρικό κράτος και ο Πρωθυπουργός σήμερα μας διαβεβαίωσε ότι θα μπει μπροστά σε αυτό το θέμα, καταβάλλοντας προσπάθεια να λυθούν οι αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους. Ελπίζω και εύχομαι και ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Χατζηδάκης και όλοι οι υπουργοί να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια».  

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, δήλωσε:

«Σήμερα επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των αιρετών περιφερειαρχών της χώρας,
λύθηκαν μια σειρά πρακτικά ζητήματα με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού και παράλληλα θεσμοθετήθηκε ένας μόνιμος διάλογος μεταξύ των αιρετών περιφερειαρχών και των συναρμοδίων υπουργείων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες.
Στον πόλεμο που έχουμε ξεκινήσει κατά της φτώχειας στις τοπικές κοινωνίες, στην παρέμβαση για την ανάπτυξη και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στον αγώνα για την θεσμική βελτίωση του πλαισίου που διέπει τις τοπικές, τις αιρετές περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, θα κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα τολμηρά, προς τα μπρός και με αποτελέσματα τα οποία θα φανούν σύντομα στους πολίτες».

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by