300 γλυπτά της Αθήνας σε έναν δικτυακό τόπο
Κατηγορία : Τεχνολογία / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-06-18 11:45:00
0 0

Περισσότερα από 300 γλυπτά που κοσμούν τους δημόσιους χώρους της Αθήνας καταγράφονται στο δικτυακό τόπο athenssculptures.com, τον οποίο δημιούργησε η ομάδα πολιτών «Atenistas».


Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η χαρτογράφηση όλων των γλυπτών που βρίσκονται στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, προκειμένου πολίτες και επισκέπτες της πρωτεύουσας να έχουν ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο με πληροφορίες για τα γλυπτά που συναντούν στο δρόμο τους.


Ο δικτυακός τόπος που τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες απαρτίζεται από τρεις κύριες ενότητες: τη λίστα των αγαλμάτων, το χάρτη αποτύπωσής τους και τις πληροφορίες για το πρότζεκτ και την ομάδα που το τρέχει.

 

Μέχρι σήμερα και μέσα στους έξι τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί και «ανεβεί» στην ιστοσελίδα 324 γλυπτά στο δήμο Αθηναίων, για τα οποία παρατίθενται φωτογραφία, στοιχεία του γλύπτη, το υλικό και το έτος κατασκευής τους, καθώς και πληροφορίες για το πρόσωπο που απεικονίζουν ή το θέμα που πραγματεύονται. Επίσης, σε χάρτη αποτυπώνεται η ακριβής θέση των γλυπτών.

Τα γλυπτά που έχουν καταγραφεί χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Σε αυτά συγκαταλέγονται προτομές, ανάγλυφα, μαρμάρινες στήλες και ανδριάντες. Αναφέρονται σε σημαντικές φυσιογνωμίες, καθημερινούς ήρωες και ιδέες.

Τα έργα έχουν δημιουργήσει σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Λάζαρος Σώχος, ο Γεώργιος Φυτάλης, ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Μιχάλης Τόμπρος, ο Φερνάντο Μποτέρο και η Σοφία Βάρη- Μποτέρο, ο Κώστας Βαρώτσος, η Χρύσα και ο Γιάννης Γαΐτης.

Πέρα από από τα διάσημα έργα, στην ιστοσελίδα αναδεικνύονται και λιγότερο γνωστά γλυπτά. Ανάμεσα σε αυτά το έργο σε ορείχαλκο «Ο τυφλός γλύπτης» (1988), που βρίσκεται στην πλατεία Απολλωνίου στα Πετράλωνα. Απεικονίζεται μια ανδρική καθιστή μορφή που πλάθει με τα χέρια της μια άμορφη μάζα. Είναι ο τυφλός γλύπτης τη στιγμή που εργάζεται αξιοποιώντας την αίσθηση της αφής. Πρόκειται για έργο του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη, ο οποίος τυφλώθηκε στην πορεία της ζωής του.

Η ταξινόμηση των γλυπτών γίνεται ανά υλικό, ανά περιοχή και ανά δημοτικό διαμέρισμα. Την καταγραφή των γλυπτών έκαναν 25 εθελοντές, υπό τον συντονισμό της Έλενας Γραμμένου.

«Από το διαδίκτυο απουσίαζε μια άμεσα προσβάσιμη και πλήρης πηγής ενημέρωσης για την υπαίθρια γλυπτική της Αθήνας. Όποιος ενδιαφέρεται για τη γλυπτική των πόλεων μπορεί να βρει πληροφορίες για το άγαλμα και ποια είναι η σχέση του με την ιστορία της Αθήνας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γραμμένου.

Στόχος των «Atenistas» είναι η ιστοσελίδα να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες καταχωρήσεις και για άλλους δήμους της Αττικής.

Επίσης, όπως υπογράμμισε ο ιδρυτής των «Atenistas», Τάσος Χαλκιόπουλος, κατά την σχετική παρουσίαση της ιστοσελίδας, σκοπός της ομάδας είναι να καταγράψει στο μέλλον και άλλα στοιχεία της πόλης προκειμένου να γίνουν προσβάσιμα στο κοινό και τις επόμενες γενιές.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2022 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by