e-οδηγός για μνημεία σε Ελλάδα - Βουλγαρία
Κατηγορία : Τεχνολογία / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-03-24 12:20:00
0 0

Μνημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ορισμένα εκ των οποίων ήταν στα "αζήτητα" εξαιτίας της ελλιπούς χαρτογράφησης και προβολής, αναδεικνύονται μέσα από έναν ψηφιακό πολυμεσικό οδηγό (E-Guide).


Ο οδηγός σύντομα αναμένεται να είναι διαθέσιμος σε φορητές συσκευές και "έξυπνα" τηλέφωνα (smartphones), διευκολύνοντας, παράλληλα, την άντληση πληροφοριών κατά την περιήγηση των επισκεπτών.


Πρόκειται για τον "πυρήνα" του έργου "Τουριστική Πρωτοβουλία για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά" και ακρωνύμιο "JΤΙ TARGΕΤ", εξήγησε ο Χρήστος Πάρτσιας από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το έργο επικεντρώνεται στην προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ελλάδα), Χάσκοβο, Κίρτζαλι και Σμόλιαν (Βουλγαρία) και στοχεύει στη βελτίωση της ελκυστικότητας της τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της περιοχής.

Η εφαρμογή για "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα θα συμπεριλαμβάνει πλούσιο τουριστικό περιεχόμενο κυρίως για αξιοθέατα πολιτιστικού ενδιαφέροντος της διασυνοριακής περιοχής, χωρίς να αποκλείονται σημεία που αναδεικνύουν τον περιβαλλοντικό, θρησκευτικό, ιαματικό, συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό.


Μέσω της εφαρμογής θα είναι εφικτή η ψηφιακή ξενάγηση με εύχρηστη διαδραστική πλοήγηση στο χώρο των σημείων ενδιαφέροντος, προτάσεις τουριστικών σημείων, προτάσεις θεματικών διαδρομών -βάσει της επιτόπιας θέσης του επισκέπτη και τα κριτήρια ενδιαφέροντος του χρήστη- ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλες λειτουργίες, οι οποίες θα αποσκοπούν στην υποβοήθηση και διευκόλυνση του επισκέπτη στην τουριστική του περιήγηση και τον εμπλουτισμό της επίσκεψής του.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου έχουν συλλεχθεί 500 σημεία, κυρίως πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στόχος της Ομάδας Διαχείρισης του Έργου (σ.σ. αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) είναι αυτά τα σημεία να είναι μόνο τα αρχικά δεδομένα που θα περιέχει ο πολυμεσικός ψηφιακός οδηγός.

Μάλιστα, κατά την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας της εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο που θα απευθύνεται σε φορείς σχετικούς με τον τουρισμό, ούτως ώστε να εξοικειωθούν με το διαχειριστικό περιβάλλον της εφαρμογής και να μπορούν να επεξεργάζονται, καταχωρούν ή και να επικαιροποιούν το περιεχόμενο που τους αφορά απευθείας στη βάση του οδηγού.

Αυτό θα δημιουργήσει μια διαρκώς επικαιροποιημένη κοινή βάση τουριστικού αποθέματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της εφαρμογής και τη διαχρονικότητα της.

Σημειώνεται δε, ότι κατά το σχεδιασμό της βάσης έχει προβλεφθεί η δυνατότητα (και η εναρμόνιση με το τουριστικό περιεχόμενο) καταχώρησης πληροφοριών όπως καταλύματα, εστιατόρια, σύλλογοι, όμιλοι κ.ά., επιτρέποντας την εφαρμογή να λειτουργήσει μετά την λήξη του έργου ως ολοκληρωμένος τουριστικός οδηγός.

Ο χρήστης μπορεί να μεταφορτώνει -δωρεάν- την εφαρμογή του ψηφιακού πολυμεσικού οδηγού από τις καθιερωμένες αγορές εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας (Apple app Store και Google Play) για συσκευές τύπου Apple iOS και Google Android ή ισοδύναμες, αντίστοιχα.

Ο κ. Πάρτσιας σημείωσε, ότι έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη της εφαρμογής, αφού έχει γίνει πρώτα μια διαβούλευση με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς για την οριστικοποίηση της δομής της βάσης και την ανάλυση των απαιτήσεων και, όπως είπε, "εντός διμήνου θα μπούμε σε δοκιμαστική λειτουργία αξιοποιώντας την καλοκαιρινή περίοδο ως crash test της εφαρμογής".

Άλλες δράσεις του έργου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την ειδική σήμανση QR codes 200 σημείων, την έκδοση τουριστικού οδηγού και χάρτη (ελληνικά, αγγλικά, βουλγάρικα, ρώσικα), καθώς και την πενταήμερη περιήγηση διαμορφωτών γνώμης (τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από Βουλγαρία, Γερμανία, Ρωσία και Ρουμανία).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Πρόκειται για ένα από τα έργα που υλοποιεί το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Α.Μ.Θ.

Οι συμμετέχοντες εταίροι είναι τέσσερις: από την πλευρά της Ελλάδας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία αποτελεί και τον επικεφαλής εταίρο του έργου και από την πλευρά της Βουλγαρίας οι Περιφέρειες Χάσκοβο, Κίρτζαλι και Σμόλιαν.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2022 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by