Η Google οφείλει να σεβαστεί το «δικαίωμα στη λήθη»
Κατηγορία : Τεχνολογία / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-05-13 17:25:00
0 0

Το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε την Τρίτη το μέρος των υποστηρικτών του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, αποφαινόμενο πως μπορεί να απαιτηθεί από την Google, την υπ' αριθμόν ένα στον κόσμο μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, να αφαιρέσει ευαίσθητες πληροφορίες από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Ίντερνετ.

 

Η υπόθεση φέρνει στη δημοσιότητα τη μάχη ανάμεσα στους υπέρμαχους της ελευθερίας της έκφρασης και τους υποστηρικτές του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, που λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν το "δικαίωμα στη λήθη", που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούν τα ψηφιακά ίχνη τους από το Ίντερνετ.

 

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η απόφαση αυτή συνιστά έκπληξη, διότι αντιβαίνει στην άποψη του γενικού εισαγγελέα, την οποία ακολουθεί εν γένει το Δικαστήριο. Αυτός ο τελευταίος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2013 πως η Google δεν είναι υπεύθυνη για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στις σελίδες της και πως δεν μπορεί να γίνει επίκληση του "δικαιώματος στην (ψηφιακή) λήθη" σε ό,τι την αφορά.

 

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ), που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, ήρθε αφού ένας Ισπανός, ο Μάριο Κοστέχα Γκονθάλεθ, διαμαρτυρήθηκε στην ισπανική υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων πως η παρουσία μιας ειδοποίησης πλειστηριασμού της κατοικίας του, έναντι ενός χρέους που στη συνέχεια είχε ρυθμισθεί, στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google, συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητάς του.

 

Η υπόθεση είναι μία από 180 παρόμοιες περιπτώσεις στην Ισπανία. Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν από την Google να διαγράψει τις προσωπικές πληροφορίες τους από το Διαδίκτυο. Η εταιρεία υποστηρίζει πως ο εξαναγκασμός της να αφαιρέσει τέτοια δεδομένα ισοδυναμεί με λογοκρισία.

 

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως τα δικαιώματα των προσώπων, η ιδιωτικότητα των οποίων παραβιάζεται, υπερτερούν του γενικού δημόσιου συμφέροντος.

 

"Εφόσον διαπιστώνεται, έπειτα από αίτημα εκείνου στον οποίο αφορούν τα δεδομένα, πως η συμπερίληψη αυτών των συνδέσμων στον κατάλογο είναι, στην παρούσα στιγμή, ασυμβίβαστη με την κατευθυντήρια οδηγία, τότε οι σύνδεσμοι και η πληροφορία στον κατάλογο των αποτελεσμάτων πρέπει να διαγράφονται", δήλωσαν οι δικαστές.

 

Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως οι άνθρωποι μπορούν να ζητούν από την Google να διαγράφει ευαίσθητα δεδομένα ή να προσφύγουν σε μια αρμόδια αρχή, εφόσον η εταιρεία δεν συμμορφώνεται προς το αίτημά τους.

 

Η ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία για την προστασία των δεδομένων, η οποία υιοθετήθηκε το 1995, αναθεωρείται τώρα για να καταστούν αυστηρότεροι οι κανόνες.

 

Η Google δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει την απόφαση.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2022 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by