Ηλεκτρονικά «μάτια» θα βλέπουν τον Θερμαϊκό
Κατηγορία : Τεχνολογία / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-03-24 15:35:00
0 0

Ηλεκτρονικά "μάτια" για την αντιμετώπιση των υπερχειλίσεων θα τοποθετηθούν σε τρία σημεία του αποχετευτικού δικτύου του κέντρου της Θεσσαλονίκης δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση, σε 24ωρη βάση, στον αρμόδιο διαχειριστή και στο κέντρο ελέγχου αποχετευτικού δικτύου.


Ο ειδικός εξοπλισμός που αναμένεται να λειτουργήσει τους προσεχείς μήνες, θα έχει τη δυνατότητα να προβλέπει πιθανές δυσλειτουργίες του δικτύου αποχέτευσης, να βγάζει "alarm" σε περιπτώσεις υπερχειλίσεων ή εισροής θαλασσινού νερού και να αποφασίζει και να λύνει το πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο.


Πρόκειται για δράση στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Real-t-SO "Επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των υπερχειλίσεων παντορροϊκού συστήματος αποχέτευσης σε παράκτιες πόλεις", το οποίο υλοποιεί η EΥΑΘ Α.Ε. σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την εταιρεία Καρτέρης Α. - Καρτέρης Μ.Ο.Ε.


Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος, θα γίνεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, για τη λειτουργία του παντορροϊκού συστήματος, χρησιμοποιώντας αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών συνθηκών, θα προβλέπει δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και εισροή θαλασσινού νερού στο παντορροϊκό σύστημα και θα προειδοποιεί σε περιπτώσεις υπερχείλισης των αστικών λυμάτων ή και εισροής θαλασσινού νερού στο σύστημα αστικών λυμάτων.


Παράλληλα, θα αποφασίζει για την αντιμετώπιση του προβλήματος ελέγχοντας τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (π.χ. θυροφράγματα), ώστε ύστερα από μια σειρά ενεργειών, το παντορροϊκό σύστημα να επανέλθει στην αρχική επιθυμητή κατάσταση λειτουργίας.


"Όταν ανεβαίνει πολύ η στάθμη της θάλασσας έχουμε υπερχειλίσεις και εισροή θαλασσινού νερού στα αντλιοστάσια και στο βιολογικό καθαρισμό, γεγονός που δυσκολεύει την απόδοσή του λόγω της υψηλής αλατότητας. Μέσω του προγράμματος, θα αποφύγουμε την εισροή και θα έχουμε καλύτερο τελικό προϊόν επεξεργασμένων λυμάτων για να χρησιμοποιηθούν στην άρδευση" εξηγεί ο υπεύθυνος του γραφείου ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΥΑΘ και συντονιστής του έργου, Κώστας Ζαμπέτογλου.


Γενικότερα, μέσω του έργου, εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος στους επιφανειακούς υδάτινους αποδέκτες των παντορροϊκών συστημάτων, ελαχιστοποιείται η συχνότητα υπερχειλίσεων των αστικών λυμάτων που προκαλούνται από απρόβλεπτες αποφράξεις αγωγών ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις και περιορίζονται οι προστιθέμενες δαπάνες μεταφοράς κι επεξεργασίας των θαλάσσιων υδάτων.


"Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι το φθινόπωρο, με την τοποθέτηση και λειτουργία όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού ενώ στόχος μας είναι, οι εμπειρίες που θα συλλέξουμε από την εφαρμογή του, να συντελέσουν στην αντιμετώπιση των υπερχειλίσεων σε όλες τις παράκτιες πόλεις" κατέληξε ο κ. Ζαμπέτογλου.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2022 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by