Οι αρχαίοι Έλληνες πίσω από τα social media
Κατηγορία : Τεχνολογία / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-03-19 11:55:00
0 0

Ένα περίεργο συσχετισμό του αξιακού συστήματος των αρχαίων Ελλήνων με τα social media κάνουν οι New York Times, οι οποίοι ξεκινούν τον συλλογισμό με την παραδοχή ότι «όπως και εμείς, έτσι και οι αρχαίοι Ελληνες ήθελαν η ζωή τους να έχει νόημα. Και όπως ένας χρήστης του Twitter, αποζητούσαν την προσοχή των άλλων ανθρώπων».

 

Αναλύοντας το σκεπτικό η συγγραφέας Ρεμπέκα Γκολντστέιν τονίζει στους NYT, οι «Αρχαίοι Ελληνες σε μερικούς μόλις αιώνες πέρασαν από τον αναλφαβητισμό και την ανομία στον Αισχύλο και τον Αριστοτέλη.

 

Ανακάλυψαν όχι μόνο την φιλοσοφία, αλλά και τις επιστήμες, τα μαθηματικά, την μελέτη της ιστορίας και το πολίτευμα της δημοκρατίας.

 

Παράλληλα, δημιούργησαν έργα τέχνης που αντέχουν στο χρόνο, την αρχιτεκτονική, την ποίηση και το δράμα. Τι βρίσκεται πίσω από αυτή την έκρηξη φιλοδοξίας και επιτυχιών;», γράφει η Γκλοντστέιντ διαπιστώνοντας πως υπάρχει ένας παραλληλισμός για την απίστευτη ταχύτητα της σύγχρονης εποχής με αυτής των αρχαίων Ελλήνων.

 

«Όπως και εμείς, έτσι και οι Αρχαίοι Ελληνες ήθελαν η ζωή τους να έχει νόημα. Και όπως ένας χρήστης του Twitter, αποζητούσαν την προσοχή των άλλων ανθρώπων»

 

Συνεχίζοντας, η συγγραφέας τονίζει με αφορμή το site «Klout», το οποίο μετρά την διαδικτυακή δημοφιλία των χρηστών του, πως υπάρχει μια ξεκάθαρη σύνδεση με την αρχαιοελληνική λέξη «κλέος», η οποία κατά μια έννοια εκφράζει την διασημότητα.

 

«Το κλέος ήταν στον πυρήνα του ελληνικού συστήματος αξιών. Το σύστημα αξιών των Ελλήνων είχε ως κίνητρο το να νιώθουν οι άνθρωποι πως η ζωή τους έχει αξία. Αυτό που ήθελαν ήταν η προσοχή των άλλων θνητών.

 

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να επιμυκήνουμε τις ζωές μας, είναι να προσπαθήσουμε να τις γεμίσουμε με ιστορίες που θα έχουν αξία αφήγησης και θα έχουν αντίκτυπο στο μυαλό των θνητών».

 

Πως η σύγχρονη κοινωνία προσπαθεί να κατακτήσει το «κλέος»

 

Παράλληλα, οι New York Times αναφέρονται και στη σημερινή προσπάθεια των ανθρώπων κατακτήσουν το «κλέος» επισημαίνοντας πως «η τεχνολογία έχει έλθει εκεί που την χρειαζόμαστε. Το ΄''κλέος'' απέχει μόλις ένα tweet».

 

Κλείνοντας, η Γκολντστέιν τονίζει «πως είναι αρκετά παράξενο το πως προσπαθούμε να βρούμε την απάντηση στο πρόβλημα του νοήματος της ζωής, που ο Πλάτων και ο Σωκράτης θεώρησαν ανεπαρκές.

 

Ίσως η αντίθεσή τους είναι ακόμη πιο έγκυρη και σήμερα. Πόσο ικανοποιητική είναι η κουλτούρα της εμμονής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;»

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2022 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by