Το οικολογικό, ελληνικό και έξυπνο έπιπλο «Καρδιά»
Κατηγορία : Τεχνολογία / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-10-01 13:00:00
0 0

Το πρώτο οικολογικό και «έξυπνο» έπιπλο είναι γεγονός! Τι κάνει; Τα πάντα… Ο καθρέπτης γίνεται οθόνη - τάμπλετ όταν του ζητηθεί αλλά μόνον για συγκεκριμένους χρήστες μέσα στο σπίτι.

Επίσης, το σύστημα αναγνωρίζει, πολύ εύκολα το χρήστη από το πρόσωπο και αντιδρά με ένα μήνυμα χαιρετισμού όπως π.χ. «Γεια σου Νίκο!». Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες σε διάφορα μέρη του επίπλου υπενθυμίζουν για αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλι, καπέλο, ομπρέλα κι πανωφόρι. Μάλιστα, το σύστημα έχει προγραμματισθεί να κάνει προτάσεις και σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα: αν ο καιρός είναι κρύος και ο χρήστης πήρε τα κλειδιά αλλά όχι το παλτό, το σύστημα θα τον προειδοποιήσει ότι δεν πήρε πανωφόρι!

Ο λόγος, για το οικολογικό και «έξυπνο» έπιπλο «Καρδιά» το οποίο συνδυάζει οικολογικά υλικά κατασκευής του, σύμφωνα με τις ευρωπαικές προδιαγραφές και ευφυή λειτουργία, αποτελώντας το τελικό, προϊόν», του ερευνητικού έργου: «GSF (Green Smart Furniture) - Πράσινο και Έξυπνο (Οίκο - Λογικό) Οικιακό Έπιπλο. Ολοκληρωμένη ανάπτυξη σχεδιασμού, τεχνολογίας παραγωγής, οικονομικής ανάλυσης και προώθησης του».

Η συγκεκριμένη καινοτομία υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, από ειδική ομάδα ερευνητών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, Καθηγητή του Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στα πλαίσια του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, το σύστημα που συνθέτει το χαρακτήρα του «έξυπνου» επίπλου, είναι: ένα Android tablet, αισθητήρες και ένα PLC. Χρησιμοποιήθηκε η JAVA σε περιβάλλον Eclipse με τη χρήση των εργαλείων Android Development Tools (ADT). Για την αναγνώριση προσώπων, αντί της αναγραφής προσωπικών κωδικών αριθμών, χρησιμοποιήθηκε ο ανοιχτός κώδικας OpenCV library και προγραμματίστηκε από την εταιρεία αυτοματισμών Controlnet με έδρα την Καρδίτσα.

Ήδη, όπως μας εξηγεί στη συνέχεια ο ίδιος, σχεδιάζεται η δεύτερη βελτιωμένη έκδοσή του οικολογικού και έξυπνου επίπλου «Καρδιά» -πέραν αυτών που ενσωματώθηκαν στο πρωτότυπο- με νέες καινοτομίες τόσο στο κατασκευαστικό όσο και στο λειτουργικό (software) μέρος του.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερθούν τα οφέλη για τους καταναλωτές. Η δημιουργία εξελιγμένων επίπλων με οικολογική προσέγγιση, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, προάγουν το ευ ζην, εξασφαλίζουν σε περιπτώσεις θεμάτων υγείας και υποστηρίζουν την τάση των ατόμων τρίτης ηλικίας να ζουν ανεξάρτητοι. Το έργο κατέδειξε ακόμη τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος ανάπτυξης προϊόντων για τα άτομα τρίτης ηλικίας, εφόσον ακόμη υπάρχει μεγάλη έλλειψη γνώσης για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας - στόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος παρουσιάστηκαν με 9 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια (Ν. Υόρκη, Λονδίνο, Νορβηγία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα) σε 2 διεθνή περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, αλλά και σε εθνικά συνέδρια, ημερίδες κλπ, προκειμένου δημοσιοποιηθούν και σχολιαστούν από τη διεθνή κοινότητα και τους καταναλωτές. Για την υλοποίηση του έργου αυτού μέσα σε μια τριετία (2012-2015), συνεργάστηκαν μεθοδικά και αποτελεσματικά τα μέλη της ερευνητικής ομάδας 23 επιστημόνων προερχόμενων από το ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήματα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Διοίκησης Επιχειρήσεων), το Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αλλά ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως εξειδικευμένοι σε τεχνολογίες πληροφορικής, σχεδιαστές επίπλων κά), καθώς και απόφοιτοι.

Τέλος, να σημειωθεί ότι έχει υποβληθεί νέα ερευνητική πρόταση, ως επέκταση του προγράμματος GSF με τίτλο «Ανάπτυξη και επιχειρηματική αξιοποίηση ευφυούς επίπλου - Έργο ΓΝΩΣΙΑΣ (GNOSIAS) στα πλαίσια της προκήρυξης του Υπουργείου Παιδείας και αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα.

blog comments powered by Disqus
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
στο www.Rexbo.gr
// Provide alternate content for browsers that do not support scripting // or for those that have scripting disabled. Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, και οφείλεται στον άνθρωπο και στον τρόπο ζωής του
Υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά είναι άλλη μία φυσιολογική εξέλιξη της γης με την πάροδο των ετών
Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
Βρείτε ότι αναζητάτε στην αγορά. Εμπορικά καταστήματα που ικανοποιούν όλες σας τις ανάγκες για... Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ, Σπίτι, Εκπαίδευση, Ένδυση-Υπόδηση, Βιβλία-Σχολικά Είδη, Παροχή Υπηρεσιών, Ταξίδι & Χόμπυ, Διάφορα
Διαβάστε την ανεξάρτητη εφημερίδα Δυτικής Αθήνας
Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει: Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ, Ανάλυση Ταινιών, Αίθουσες, Cafe, Bar, Club, Εστιατόρια, Μεζεδοπωλεία, Ταβέρνες, Στο χέρι, Delivery
Διαφημιστείτε έξυπνα και οικονομικά στην απόλυτη δημοσιογραφική πύλη του Περιστερίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε αξιόπιστες διαφημιστικές λύσεις για την επιχείρηση σας.
MAILING LIST
Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

WestNews.gr
Αιμιλίου Βεάκη 28 – 121 34 – Περιστέρι
Τηλ. 210 57 15 466
Email: info@westnews.gr
© 2011 - 2020 westnews.gr, all rights reserved - Web Design by